Реклама / Ads
29| 3169 |28.01.2022 НОВИНИ

Глобалното затопляне заплашва България с по-чести суши, наводнения и пожари

.
Източник: БГНЕС
България е една от страните в Европа, които ще бъдат сериозно засегнати от въздействието на глобалното затопляне с над 1,5 градуса. Това е записано в доклада ”Годишното предизвикателство за България” на WWF България.
 

На локално ниво бедствията като горещи вълни и поройни наводнения ще се увеличат в пъти за всеки градус затопляне. Ще нарасне броя и интензитета на най-екстремните събития. Учените считат, че някои метеорологични бедствия, които сполетяха Америка и Европа през 2021 г., не биха били възможности без повишаването на емисиите. Температурите и количествата валежи са били напълно безпрецедентни.


В България се очаква суша, загубени реколти и екстремни климатично събития: над 40 тропически нощи годишно през 2050 г., между 2 и 4 градуса затопляне до 2100 г., катастрофални горски пожари като тези в Гърция и Турция, намаление на летните валежи с 10-20%, което да доведе до големи загуби на реколта, преди 2080 г. рискът от екстремни наводнения ще се увеличи 2-4 пъти.


"Климатът на Земята се е затоплил с 1.2 градуса спрямо 19 век. Изменението на климата е причинено от човека, според над 97% от учените, които се занимават с това. Това означава, че климатът се е дестабилизирал. И това затопляне води до екстремни явления", обясни на представянето на доклада Апостол Дянков, старши експерт климат във WWF. "Докато живеем в една традционно студена зима, в Южното полукълбо вече има екстремни температури, преди да е започнал топлия сезон. Причините са емисиите от парникови дейности и най-вече от изграрянето на изкопаемите горива. Още се чуват тези, че климатът се променял постоянно и това е нещо нормално, но те не са подкрепени научно.

Малка промяна от 2 градуса ще направи планетата неузнаваема, може да загубим кораловите рифове и леда в Арктика през лятото, каза Дянков.


Учените са единодушни, че човешкото влияние е двигателят на неблагоприятните дестабилизиращи промени в климата, които всички наблюдаваме, каза още Дянков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 29825 |28.01.2022 Проф. Николай Радулов пред Фрог: В ДАНС заплашват с връщане на ”старите” и чистка. Промените ще са по правилата . 4| 2984 |20.01.2022 Обвиняем за убийсвото в Русе: Съучастникът ми заплашваше мен и сина ми. Аз му казах да не я убиваме . 2| 2702 |12.01.2022 Днес остава студено. Затопляне се очаква в четвъртък . 9| 4108 |06.01.2022 Рашков: Шефове от ДПС са заплашвали полицейски служители с граждански арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads