Реклама / Ads
17| 29790 |28.01.2022 ИНТЕРВЮ

Проф. Николай Радулов пред Фрог: В ДАНС заплашват с връщане на ”старите” и чистка. Промените ще са по правилата

.
Николай Радулов
Служители от ДАНС заплашват в момента тези, които съвестно си вършат работата, с връщане на старата власт и последваща чистка. Промените, обаче ще се извършат по правилата и законите. Всеки момент в НС ще се внесат законопроекти, свързани с реформа в правосъдието и КПКОНПИ.
 

Това каза пред Фрог нюз депутатът от ИТН и експерт по национална сигурност проф. Николай Радулов. Ето какво още допълни той: 


Г-н Радулов, в интервю за Фрог нюз бивш служител на ДАНС заяви, че кадрите на политико-олигархичния модел “КОЙ” продължават да управляват службата. Вие разполагате ли с такава информация? Ако това е вярно, не смятате ли, че службите ни за сигурност се нуждаят от спешен “ремонт”?

 

Изобщо не е необходимо някой специално да ми каже подобно нещо, защото и вие вероятно си спомняте, че председателят на ДАНС беше сменен, но на негово място бе сложен подобен. При един от заместниците пък няма никаква промяна - той си стои на мястото. Тези хора, които преди време демонстрираха близостта си с предишното ръководство на държавата, продължават да са си по местата. Дори нещо повече - от вътрешна информацията, с която разполагам,  зная,  че същите тези хора в момента заплашват по най-реваншистки начин служителите, които се опитват съвестно да си свършат работата. 






По какъв начин го правят?

 

Казват им нещо от рода на: “ Остава още малко малко и ще видите, че ние ще се върнем. И всички ще ви изгоним”. Това са неща, които ежедневно се случват. Така, че що се отнася до ДАНС - няма никаква промяна.  Премиерът  е наясно с тази ситуация, защото в интервюто си в неделя той съвсем ясно каза, че разчита на председателя на ДАНС, но съставът под него е изцяло прогнил. Тук има когнитивен дисонанс - доволен си от ръководителя, а не си доволен от това, което се случва под него. Това на практика това означава, че ръководителят не е адекватен. Ще оставя ситуацията на съвестта на министър-председателя. Нека той сам прецени. 

 

Как според вас трябва да се реформират службите - чрез тотално прочистване, каквито съвети все повече се чуват от експерти в тази област, или бихме могли да се разминем само  със смяна на управленския екип? 

 

Убеден съм, че трябва да има сериозен реподбор. Обикновените служители, ако са решили да работят, ще си свършат съвестно задълженията. Това, че ДАНС дълго време бездейства,  е резултат от наложената досега политика и то от тези, които са в управленския екип. Наясно сме, че огромна част от него, както и  кадрите на средно и низово управленско ниво нямат никакво намерение да вършат работа. Те се съпротивляват и се стремят да деморализират служителите. Но все пак не съм привърженик на подхода - всички да се махнат. Трябва да се направи външна комисия, която много внимателно да огледа всяка ръководна длъжност.  И в рамките на 2-3 месеца да даде становище дали трябва да се пристъпи към смяна с други хора, които ще имат ресурса и волята да се справят с ангажиментите си.  ДАНС в най-добрия случай няма да върши нищо. 


Подозирате ли, че е изтекла информация от службите към шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров за отнетия му допуск за класифицирана информация? 


Аз нямам никакви съмнения, че това се е случило. Защото Цацаров бе издигнат за главен прокурор и след това за председател на КПКОНПИ  успоредно със сегашния управленския екип на ДАНС. Така, че тези хора имат дълбока връзка по между си, те са работили дълго време заедно. Нямам никакво съмнение, че г-н Цацаров знае всичко, което се случва в момента в ДАНС. Това е и още една причина ръководството на службата да се смени.  





Хората имат усещането, че твърде бавно се случват обещанията за промени, дадени от настоящето управляващо мнозинство. Не се ли страхувате, че времето всъщност работи в полза на бившата власт?


Има хора, които отчетливо пречат на работата. Но има и такива, които макар, че са началници, няма как да не изпълняват разпорежданията. Между тях има безспорни професионалисти.  Трябва да сме много предпазливи, защото всеки, който бъде махнат без причина, се превръща във враг.  А ние нямаме нужда от квалифицирани противници, които да създават проблеми на държавата. 

 

Наскоро в едно ваше интервю казахте, че до 6 месеца главният прокурор Иван Гешев ще бъде сменен. Кое ви дава такъв оптимизъм, при положение, че в НС все още  няма внесени законопроекти, свързани с промени в правосъдната система?


Има законопроекти, които ще бъдат внесени всеки момент. Но има процедури. Хората очакваха, че когато се смени управлението, всички веднага ще бъдат наказани и зрелищно арестувани, както се правеше по времето на Гешев и Цацаров. Подобно нещо ние не можем да си позволим, защото това компрометира идеята за промяна и че са дошли други хора да управляват. Трябва да се разбере, че макар и по-бавно, ще се извършат промените по съществуващите правила и  закони. И няма да се позволи да се върне стария волунтаристки начин на управление.  

 

За съжаление, трябва да ви призная че все повече се затвърждава усещането, че промените ще заобиколят Гешев и той ще си изкара 7-годишния мандат. 

 

Аз лично не виждам такава възможност. И също така не разбирам  на какви факти биха могли да почиват подобни опасения. Ще ви призная - на мен също ми се щеше след протестите да се махнат Борисов и Гешев. Но в едно демократично общество има демократични процедури.  И ако ние ги нарушим, това означава, че всъщност държавата ни не върви по демократичен път.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 21131 |24.12.2021 Николай Милчев пред Фрог: Не могат да бъдат щастливи хора, които са бедни . 24| 37713 |16.12.2021 Николай Милчев пред Фрог: Гешев се отлепи от земята. Мислеше си, че може да прилича на Борисов . 20| 38423 |11.11.2021 Психологът Стою Недин: Проф. Герджиков - или как се съвместява превод на Аристотел с махленска простащина и чекмеджета с кюлчета . 14| 14160 |25.10.2021 Проф. Сербезова пред Фрог: Има двоен аршин в здравната система. Защо за едни има подкрепа и разбиране, а за други - не?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads