Реклама / Ads
12| 2669 |07.07.2023 НОВИНИ

ООН: Над 9000 цивилни са убити в Украйна от началото на войната

.
Поне 9177 цивилни са убити в Украйна от началото на войната Източник: БНТ
Поне 9177 цивилни са убити в Украйна от началото на войната, която Русия започна.
 

Това съобщи офисът на Върховния комисар за правата на човека на ООН в петък. Сред потвърдените цивилни жертви има 535 деца.

 

Това число включва само жертвите, за които организацията има потвърждение.

 

Получаването на достоверни данни за смъртните случаи в окупираните от руската армия украински територии е много трудно, отбелязва ООН. Така реалният брой на убитите вероятно е много по-голям.

 

ООН регистрира и 15 993 случая на ранени цивилни, включително 1095 деца.

 

Най-голям брой цивилни са убити и ранени при ракетни и артилерийски обстрели.

 

На второ място сред причините за смърт и наранявания са стрелбите срещу цивилни с огнестрелни оръжия, а на трето - нараняванията от мини.

 

По-рано днес Киев заяви, че украинските войски са напреднали с повече от километър близо до град Бахмут през последното денонощие, съобщи Ройтерс.

 

"Силите за отбрана продължават да държат инициативата там, оказват натиск върху противника, провеждат щурмови операции и напредват по северния и южния фланг", каза по украинската телевизия Сергий Черевати, говорител на източното военно командване.

 

"По-конкретно, през последното денонощие те напреднаха повече от един километър", добави той.

 

Генерал Олександър Сирски, който командва украинските Сухопътни войски, също каза, че те напредват по посока на Бахмут, но не влезе в подробности.

 

Говорител на генералния щаб на украинските въоръжени сили съобщи за "частичен успех" в района на село Клишчиевка, югозападно от Бахмут.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2773 |07.07.2023 Възможно ли Украйна да е използвала средства от военната помощ на България при Белгород? . 12| 3164 |07.07.2023 Шахматният гигант Каспаров: Победата на Украйна ще сложи край на режима Путин . 2| 2912 |07.07.2023 Премиерът Фиала се срещна със Зеленски: Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго оборудване /видео/ . 11| 2766 |07.07.2023 Комисията по отбрана заседава извънредно. Зеленски е предал списък с нужното на Украйна въоръжение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads