Реклама / Ads
18| 4260 |03.08.2019 НОВИНИ

ООН: Скоро ще има нова вълна от терористични нападения

.
ООН предупреди, че скоро може да приключи паузата с терористичните атаки в международен план, като нова вълна от нападения е възможна преди края на 2019 г., пише ”Гардиън”
 

В доклад до Съвета за сигурност на ООН експерти описват тревожна картина относно глобалния джихадизъм, който продължава да представлява значителна заплаха, въпреки че в последно време търпи поражение.

 

Авторите изразяват безпокойството си от това, че 30 000 чужденци, които са се присъединили към "халифата", може все още да са живи.

Някои от тях може да се присъединят към "Ал Кайда" или други новопоявили се терористични организации. Някои ще станат лидери или ще радикализират други.

Докладът се основава на информация, предоставена от разузнавателните агенции на страните членки на ООН. Той хвърля светлина върху колективното мислене сред службите по света.

 

Подчертава се, че макар географски "халифатът" на ДАЕШ ("Ислямска държава") повече да не съществува, страните членки са съгласни, че има много скрити фактори, които показват, че групировката все още действа, а освен това заплахата от "Ал Кайда" и други подобни групи е малко вероятно да изчезне.

 

Въпреки че има по-малко успешни атаки от 2015 и 2016 г., когато екстремисти избиха стотици хора във Франция, Белгия и Германия, заплахата в Европа "остава висока".

Основно притеснение е радикализацията на затворниците, засегнати от бедност, маргинализация, недоволство, ниско самочувствие и насилие, пише в доклада. Програмите за борба с радикализацията не се доказват като напълно ефикасни.

Според европейски изчисления около 6000 европейци са пътували до Ирак и Сирия, за да се присъединят към терористични организации. 1/3 от тях са убити, друга 1/3 са задържани в региона или са се преместили на друго място. 2000 или повече са се завърнали в Европа.

 

Според информацията в доклада ДАЕШ има достъп до 50-300 милиона щатски долара и използва пропаганда, за да поддържа реномето на групировката като водеща терористична марка в света - "виртуалният халифат".

 

Отбелязва се, че "Ал Кайда" продължава да действа, но здравето на 68-годишния лидер на организацията Айман ал Зауахири не е добро.

Тази седмица САЩ потвърдиха, че Хамза бин Ладен, син на Осама бин Ладен, е убит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5312 |03.08.2019 Нинова: Борисов противопоставя българи срещу българи, предлагаме пет мерки срещу чумата . 9| 4320 |31.07.2019 Нинова обвини Борисов, че няма втори кандидат за главен прокурор . 0| 3756 |29.07.2019 Вятър със скорост над 80 км/ч се разрази над Кърджали . 3| 3955 |29.07.2019 Изграждаме нова лаборатория на Антарктида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads