Реклама / Ads
7| 5624 |09.02.2012 НОВИНИ

Опашка за фургони в Бисер; сняг затрупа селото

.
Англичанин бил един от първите мъже, които се притекли на помощ на пострадалите.
 

Опашка за фургони се изви в село Бисер 3 дни след трагедията. В понеделник сутринта стена на язовир "Иваново" се скъса и 3-метрова вълна заля селото, като уби четирима и остави десетки семейства без покрив. Вчера останалото без дом и близки семейство от Бисер получи фургон за живеене от държавата. Той бе докаран и монтиран от кран. "Фургонът е като едностайно жилище с химическа тоалетна. Хората се опасяваха, че те няма да изглеждат добре и няма да са надеждни, но след като се убедиха, че са удобни, решиха и те да си поръчат", коментира областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Цял ден вчера тя участваше заедно със земеделския министър Мирослав Найденов в разпределянето на средствата от кризисния щаб. Хиляди хора от цялата страна се стекоха на помощ и дариха както храни, така и дрехи и обувки за бедстващото население. Сред най-търсените продукти се оказаха русенското варено и вълнените чорапи. Във военна палатка в центъра на селото екипи раздаваха хляб, кисело мляко, чай, вода, сандвичи и кренвирши. На другия край на селото пък в местното училище десетки възрастни хора се редяха, за да си набавят продукти. Там екипите раздаваха освен русенско варено, пастет, портокали, хляб, вафли и бисквити. За целта обаче местните трябваше да се запишат в списъка, че вече са получили помощите. В съседна стая в школото пък социалните служби раздаваха топли дрехи - пуловери, чорапи и якета. Ботушите са най-търсени, а след тях са чорапите, обясни една от служителките. Мъж обаче пък се оплака, че обувките с номера 43 и 44 са липсващи. Междувременно бедстващото село Бисер затъна в кал и сняг.

В деня на национален траур силен сняг затрупа селото. В същото време огромни ледени късове плуваха в реката убиец. От другата й страна пък 37-годишният англичанин Мат Джефс, който от 4 години живее в харманлийското село Бисер, продължаваше да помага на бедстващите хора. Той е един от първите мъже, които се притекли на помощ на пострадалите в понеделник. "Трагедията е голяма, а хората вместо да помагат, я правят още по-голяма, защото виждам как един работи, а други 5 седят и го гледат", коментира Мат. Цял ден вчера той разчиства затрупаните с кал къщи на съседите си. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 16322 |06.02.2012 Воден ад: скъса се язовирна стена на яз. Иваново, водата заля с. Бисер; хората в паника . 33| 5901 |25.01.2012 На опашката сме в Европа по свободно слово . 11| 4796 |14.10.2011 България на опашката по производство и иновации . 55| 7186 |26.08.2011 На опашката в ЕС сме по минимална работна заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads