Реклама / Ads
1| 4531 |03.12.2014 НОВИНИ

На опашката сме в ЕС по корупция

.
Отново сме на опашката - както в регионален, така и в общоевропейски план, по отношение на справянето с корупцията. Това показват данните от изследване на Индекса за възприятие на корупцията на Асоциация „Прозрачност без граници" - българското представителство на Transparency International, изнесени на пресконференция днес.
 

България, е на дъното на таблицата за Европа, с индекс от 43 пункта, заедно с още три държави - Гърция, Румъния и Италия.

 

Страната ни е включена в изследването за 17-и пореден път. При съставянето му са използвани доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, Economist Intelligence Unit, Freedom House и други, пише нюз.бг.

 

В сравнение с предходната 2013 г. страната ни се изкачва само с два пункта, което е твърде недостатъчно, предвид факта, че изкачване с поне 4 пункта се счита за значима промяна, извън обсега на статистическата грешка. Покачването ни с два пункта не се дължи на особен напредък в държавата ни, а на общия социално икономически напредък за Европа, коментираха представителите на „Прозрачност без граници".

 

Повечето европейски държави бележат стабилно постепенно повишаване на своите индекси заради стабилни работещи системи от институции, коментираха експертите.

 

Фактът, че България отново е в дъното на таблицата, може само да означава, че проблемът с корупционните практики в страната ни остава системен.

 

Най-отгоре в таблицата за Европа, с впечатляващо отсъствие на проблеми свързани с корупцията и висока ефективност на институциите, са скандинавските държави, като начело са Дания и Финландия, съответно с индекси 92 и 89 пункта.

 

Проблемът с корупцията у нас очевидно все още не е намерил своето решение, посочи Ваня Нушева. Над 50 пункта получават повечето държави от ЕС. Това е показател за общо справяне с проблема с корупцията и че тя не представлява системен проблем за дадената държава, обясни Нушева.

 

Общата стойност за държавите в ЕС за 2014 година е 64,2 пункта, което показва увеличение спрямо миналата година, когато индексът е бил малко над 62 пункта. Около 82% от държавите в ЕС са с над 50 пункта.

 

Начело на класацията за ЕС отново са държави като Дания, Финландия, Холандия, Люксембург, чиито институции функционират по един прозрачен и ефективен начин, а освен това имат и едно стабилно гражданско общество, посочи още Нушева.

 

В общоевропейски план държавите от Централна и Източна Европа имат резултат около 50 пункта, което нарежда България под средното ниво и в регионален план.

 

От групата от 13 държави, които се присъединиха към ЕС от 2004 г., водеща по справяне с проблема с корупцията е Естония. Причините са ефективното функциониране на институциите в страната, както и добрата работа на електронното правителство.

 

Кипър и Полша също бележат постоянна тенденция за повишаване на стойността на индекса.

 

Лидер сред страните в Югоизточна Европа е Хърватска, която запазва своя индекс от миналата година - 48 пункта. В дъното на таблицата за Югоизточна Европа са Албания и Косово - с индекс 33, които очевидно не отбелязват напредък по отношение на справянето с проблемите с корупцията.

 

Негативни тенденции посочват и индексите на Сърбия (76-о място) и Черна гора (80-о място), но особено на Босна и Херцеговина, която е на 78-мо място - поради влошените социално икономически показатели.

 

Гърция отбелязва тенденция за стабилно повишаване на индекса. Макар да е с равен на българския индекс - 43, Гърция успява да навакса срива от 2012 - 36 пункта, 2013 - 40 пункта, а сега е 43 пункта. Такава тенденция означава, че в страната се вземат адекватни мерки за ограничаване на корупционните практики и подобряване работата на  институциите.

 

В глобален план страната ни е на 69-о място от общо 175 държави. На първите позиции са Дания, Нова Зеландия и Финландия, Швеция, Норвегия, Швейцария.

 

Впечатление прави намаляването с 5 пункта на индекса на Турция, който пада от 50 на 45. Друга държава, чийто индекс се срива е Китай, който е на 100-тно място с индекс 36. Причина са влошената конкурентоспособност и регионалния риск от конфликти.

 

България се намира в незавидната среда, това не е златна среда, изтъкна Катя Вълчева. По думите й, държави като нашата не са се научили да правят качествени крачки за справяне с проблемите.

 

В световната таблица страната ни дели 69-ото място с Гърция, Италия, Румъния, Сенегал и Свазиленд.

Русия е на 136-о място с индекс 27. На дъното на таблицата са Судан, Северна Корея и Сомалия.

 

Сред източниците, които оформят индекса за България, страната ни е класирана на сравнително високо място в Световния доклад за конкурентоспособност, където се оценяват общо 144 държави. За съжаление сме на незавидното 126-о място по отношение на фаворизиране на определени икономически структури, посочиха специалистите от „Прозрачност без граници".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4441 |21.11.2014 Българите са на опашката в класацията за щастие . 10| 5650 |20.11.2014 Депутати: Корупцията е почти неизкоренима от МВР . 12| 5094 |12.11.2014 Потрес: Корупция в 13 болници . 4| 8265 |08.11.2014 Близо 30 км. стана опашката от тирове на „Лесово”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads