Реклама / Ads
0| 2271 |11.06.2024 НОВИНИ

Опасна зависимост: Марихуаната и синтетичната дрога най-предпочитани сред родните тийнейджъри

.
Източник: БГНЕС
На първо място по употреба сред тийнейджърите у нас са марихуаната и синтетичната дрога. Това заяви началникът отдел "Борба с наркотрафика" на Агенция "Митници" Стефан Бакалов по време на кампанията на митниците срещу дрогата "Не сте сами".
 

Статистиката ясно демонстрира, че българските тийнейджъри употребяват най-често марихуана, а на второ място са синтетичните наркотици, което е доста притеснително, защото последните предизвикват тежки зависимости, алармира Бакалов. 

 

Опасностите са много, предупреди експертът. Освен стотиците нови наркотици, тук са и начините на тяхното предлагане, подходът от наркодилърите, както и възможностите на интернет платформите, сред които и TikTok, които се използват и за зарибяване, изтъкна Бакалов. 





По думите му целта на кампанията на ведомството е децата да бъдат информирани и да им се покаже, че те носят отговорност за изборите, които ще направят. 

 

"В момента сме в хипотеза и през социалните мрежи се презентират различни наркотични вещества като безопасни и безвредни, носещи само удоволствие и без да се коментира тяхната вреда", отбеляза на свой ред директорът на Агенция "Митници" Георги Димов. 

 

Специалистът бе категоричен, че институцията му има готовност да изготви план-програма, която да влезе в училищата, за борба с дрогата. Димов поясни, че Агенцията не може сама да се справи с проблема. 





"Зависимостта под каквато и да е форма е пагубна", смята изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, цитиран от БТА.

 

Запитан за прането на пари от наркотици Спецов отбеляза, че когато става дума за това, се обследва цялостният процес, за което се изисква добро сътрудничество с други служби и институции. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2477 |11.06.2024 Избирателната активност от вота в неделя удари ново дъно. Ето ги финалните данни . 0| 2291 |11.06.2024 Макрон изключи възможността да подаде оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори . 13| 2413 |11.06.2024 Данъчните погват създателя на „Величие” Ивелин Михайлов. Проверяват сигнали срещу фирмите му . 1| 2272 |11.06.2024 Герт Вилдерс: Постигнахме споразумение за съставянето на дясно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads