Реклама / Ads
0| 3112 |23.01.2023 НОВИНИ

Оперират пребития в Охрид Християн във ВМА днес

.
ВМА
Очаква се днес Християн Пендиков да бъде опериран във ВМА. 23-годишният секретар на българския клуб в Охрид стана жертва на тежък побой миналата седмица.
 

Той е с множество травми - има спукан прешлен на гръбнака, счупена челюст и травми по главата. Случаят стана повод за ново напрежение около отношенията между България и Република Северна Македония. Според разпространената информация Християн е бил нападнат, защото е с българско самосъзнание.

 

В неделя у нас пристигна и външният министър на Северна Македония Буяр Османи. От Скопие обявиха, че заподозреният Илия Спаески е с наложена мярка за неотклонение от 30 дни. Другите двама нападатели ще още се проверяват.

 

 

Председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов съобщи по БНТ, че Пендиков пристигна у нас от Охрид без добра медицинска помощ и от болницата там са му казали да се прибира вкъщи и да чака ред за операция.

 

Тенденциозно и дискриминиращо е отношението на много държавни структури към българите в Северна Македония. "Рано тази сутрин имах разговори с няколко българи от там, предимно млади хора, които ми казаха, че възнамеряват да емигрират в България. През последните дни имам много такива разговори и всички казват, че няма живот за тях в РСМ", разказа Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония".


По думите на Стоянов, при самия побой свидетели са извикали полиция, но са отговорили, че няма да дойдат, а да отиде сам до полицията. Опитали са да извикат линейка, но и тя е отказана. След като е бил пребит, той отива сам до полицията. След това отива и до болницата в Охрид, където е бил прегледан, направени са му изследвания и са му казали да се прибере вкъщи и да чака ред за операция.

 

Вчера външният министър на Северна Македония Буяр Османи, заедно с българския си колега Николай Милков, посетиха Пендиков. Двамата министри осъдиха остро нападението. Официално Скопие за пореден път обеща нулева толерантност към езика на омразата и насилието. За нападението е обвинен Илия Спасески - той ще лежи в ареста 30 дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3299 |21.01.2023 Тежко остава състоянието на пребития в Охрид Християн Пендиков . 1| 3337 |20.01.2023 Пребитият ни в Охрид сънародник - в реанимацията на ВМА и в средно тежко състояние . 2| 3066 |20.01.2023 Ковачевски обеща пълно разследване на побоя над сънародника ни в Охрид. "Спартан" го транспортира у нас . 0| 3270 |20.01.2023 България - готова да транспортира у нас пребития в Охрид наш сънародник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads