Реклама / Ads
17| 8303 |18.12.2013 НОВИНИ

Опитват да "пробият" съдии по "Килърите"

.
Хора, близки до основните обвиняеми в процеса "Килърите", се опитват да "пробият" поне един от тримата съдии, които гледат делото на втора инстанция във Варненския апелативен съд. Това научи Фрог нюз от източници във Велико Търново. Близка на единия от подсъдимите споделила, че са търсени за посредници Г.К., К.Б. и Б.Ж., които да помогнат с връзките си да се уреди среща с някой от магистратите.
 

Първите опити ударили на камък. Янко Станев, зам.-шеф на Общинския съвет във Варна и Веселин Данов, син на бившия конституционен съдия и вътрешен министър Христо Данов, отказали категорично да играят ролята на парламентьори в подобно начинание. Опитите обаче продължавали. Делото продължава на 4 февруари 2014 г.

 

В същото време се очаква прокуратурата да се самосезира заради изявленията на Петър Стоянов - Сумиста в предаването на Мартин Карбовски по ТВ-7. В него получилият доживотна присъда на първа инстанция и сочен за водач на "Килърите" заяви, че е каран да лъжесвидетелства срещу президента Георги Първанов (2002 - 2012 гг), че е свързан с криминали кръогве и да подпише показания, че бизнесменът Цветан Василев е поръчал убийството на бизнесмена Иво Прокопиев. Прокурори са категорични, че една проверка ще установи без проблем дали някой е оказвал натиск върху обвиняемия или пък, че той набеждава длъжностни лица, което е престъпление. Петър Стоянов ще трябва да посочи датите и лицата, които твърди, че уж са се срещали и разговаряли с него. Много лесно можело да се провери дали това се е случило, защото има видеозаписи от ареста - кой влиза и кой излиза, както и от книгата за посещения, където се вписват лицата, часовете и времето на престой на посетителите, били те и служебни лица.

 

Петър Стоянов е претърял голяма метаморфоза. От първия ден на съдебния процес той твърдеше че няма нищо общо с Георги Първанов и политически партии, а сега заявява, че бил близък до БСП и затова бил репресиран и въвлечен в групата "Килърите" от ръководството на ГЕРБ, коментират налюдатели на делото. Според тях новите признания звучали като призив към "Позитано" 20 да се намеси по някакъв начин, за да бъде Сумиста оневинен и освободен, което ще е аргумент, че предишното управление е оказвало натиск на магистратурата. Не е ясно само защо Сумиста си е мълчал три години по време на делото и не е казал тези големи тайни. В залата на шуменския съд той се държеше напълно свободно, отправяше всякакви реплики към магистратите, някои от които обидни, но не обели и дума за сегашните си разкрития. Чак сега паметта му "проговори". Юристи са категорични, че сегашните му изяви са просто опит да се оневини и да се изкара политическа жертва, каквато очевидно не е, защото е обвинен за конкретни тежки криминални деяния.

 

По време на първите заседания по делото Сумиста често изпадаше в кризи заради високо кръвно и проблеми със сърцето. По-късно обаче чрез видеокамера бе установено, че той сам вдига кръвното си с комбинация от сол и кафе. След разкритието здравословното му състояние изведнъж се подобри.

 

Обвиняемите Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца  и Георги Вълев от група за поръчкови убийства получиха доживотни присъди без право на замяна от Шуменския окръжен съд в края на декември 2012 г. Раличен сро затвор получиха останалие от групата - Янко Попов - Туцо, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев - Хижаря.   Те са изправени пред съда за три поръчкови убийства - на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив. Всички те имат пълното право да се защитават и да докажат своята невинност с факти и доказателства. За целта разполагат с известни адвокати, които представляват тяхната защита.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5201 |04.12.2013 Неочаквано: Чеци поиска отвод на съдиите за смъртта на Яна . 66| 5502 |03.12.2013 Опитват се да ни вкарат в интрига с "УДАР" . 18| 5545 |02.11.2013 Георги Марков: Трябва да има пряк избор на конституционни съдии . 22| 5570 |28.10.2013 Омбудсманът: Опитват да ограничат моята независимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads