Реклама / Ads
5| 5309 |23.06.2018 НОВИНИ

Опозицията в Турция събра 5 милиона души на митинг ден преди вота /обновена/

.
Кандидатът за президентския пост в Турция от основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже събра над 5 милиона души, свои привърженици на митинг в Истанбул. Той заяви, че ще бъде президент на 81 милиона турци, а не на десни или леви и обеща, че в рамките на 48 часа ще отмени извънредното положение в страната.
 

Политикът призова за възстановяване на справедливата и независима съдебна система и се ангажира до 100 дни да изпрати отново турски посланик в Сирия. Това стана на митинг, на който в Истанбул се бяха стекли пет милиона души, съобщи БГНЕС, като се позовава на в. „Джумхюриет“. Митингът се проведе в истанбулския район Малтепе. „На митингите в Измир и Анкара бяхте много, но в Истанбул се събрахте пет милиона души“, каза Индже.

 

В речта си опозиционният кандидат обеща на привържениците си, че ако победи на утрешните избори, Турция ще стане друга страна. „Утре ще настъпи краят на дискриминацията, утре настъпва края на безсмисленото пилеене на държавни средства. През последните пет дни ние проведохме 107 митинга и ви благодаря за вашата подкрепа“, каза Индже на множеството.

 

Редица митинги провежда и действащият президент Реджеп Тайип Ердоган. През деня програмата му включва пет обръщения към неговите привърженици в различни райони на Истанбул. Голямото внимание на съперниците за президентския пост към Града на Босфора се обяснява с факта, че в Истанбул живее една пета от населението на Турция. Освен това се очаква утре и Индже, и Ердоган да гласуват именно в Истанбул.

 

Общо 635 журналисти от 34 страни са получили акредитации, за да отразяват предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция, предаде Анадолската агенция.

 

За представителите на медиите са създадени пресцентрове в Анкара, Истанбул и Диарбекир. В пресцентровете има монитори, по които ще се излъчват данните на Висшата избирателна комисия на Турция и на държавната Анадолска агенция.

Общо 415 наблюдатели от осем международни организации са пристигнали в Турция, за да следят изборите в страната. Най-много са наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - 234, информира Анадолската агенция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5960 |22.06.2018 Хегемонията на Ердоган в Турция е под заплаха . 0| 4987 |21.06.2018 Ердоган заговори и за коалиция след вота в Турция . 4| 6334 |21.06.2018 Емилия Славкова за Фрог: Ние сме в ръцете на Турция и играем по свирката й . 0| 4578 |21.06.2018 Турция с ответен удар за митата на стоки от САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads