Реклама / Ads
1| 2234 |21.06.2024 НОВИНИ

Орбан ще се срещне с Мелони идната седмица

.
Унгарският министър-председател Виктор Орбан Източник: БГНЕС
Унгарският министър-председател Виктор Орбан ще посети Рим в понеделник, за да разговоря с италианската премиерка Джорджа Мелони преди срещата на върха на 27-те държави членки на ЕС, на която ще се вземат решения за ключови постове в Европейския съюз, информира Франс прес.
 

Неговият пресаташе Берталан Хаваси потвърди вчера информацията за посещението, но не даде повече подробности.

 

Двамата ултраконсервативни лидери призовават Европа да вземе под внимание "посланието", изпратено от гражданите на евроизборите от 6 до 9 юни, на които се наблюдаваше драстично увеличение на гласуващите за крайнодесни партии. Според дипломатически източници обаче Европейската народна партия (ЕНП, десницата), най-голямата политическа сила в Парламента, която подкрепя повторното назначаване на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Комисията, се е опитала да се възползва от своето предимство по време на разговорите в началото на седмицата.





Предвижда се на 27 и 28 юни в Брюксел да се състои още една среща на върха, целяща постигане на компромис. При разпределението трябва да се вземе предвид политическият баланс в ЕС след изборите, както и географският баланс.

 

Мелони, която излезе по-силна от изборите, планира да въздейства на преговорите за "висшите постове" и да "извоюва водеща роля за Италия". Тя квалифицира като "сюрреалистичен" фактът, че останалите лидери са преговаряли за постовете, без представители на нейния лагер.

 

"Сложно е, защото коалицията на ЕНП, либералите и социалдемократите вече е постигнала споразумение", поясни в понеделник вечерта и Орбан.





Неговата партия ФИДЕС е един от необвързаните членове на Европейския парламент и искаше да се присъедини към групата на Европейските консерватори и реформисти, в която влиза и партията на Мелони "Италиански братя". Но преговорите, изглежда, са започнали зле, тъй като няколко членове са изразили своето несъгласие. Съществуват сериозни разногласия, особено по отношение на руската офанзива в Украйна. Орбан отказва да изпрати каквато и да е военна помощ на Киев и поддържа тесни връзки с Кремъл, припомня АФП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2262 |21.06.2024 Пеевски: Трябва да сме представени на Срещата на върха във Вашингтон от Главчев. Радев насажда страхове в обществото . 4| 6685 |21.06.2024 Откриха паметна плоча на украинския учен проф. Михайло Драгоманов, преподавал в Софийския университет . 0| 4301 |21.06.2024 Община Несебър събира стотици мотористи от един от най-известните мотоклубове в света . 0| 2550 |21.06.2024 Брюксел разкри схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България. 17 са задържани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads