Реклама / Ads
34| 6321 |11.10.2013 НОВИНИ

Орешарски: Имам отличници в кабинета

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: bTV
Новият вот на недоверие е прибързан, тъй като регионалната политика не дава резултатите още на другия ден. Сега виждаме резултатите на една лоша регионална политика през последните четири години.
 

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред бТВ по отношение на внесения от ГЕРБ нов вот на недоверие срещу политиката на правителството в сектор „регионално развитие”.

Според него обаче може да се води по-активна регионална политика. „Правителствата без изключение са длъжници на териториалното развитие и на балансирания подход”, посочи премиерът. Има планове за изграждане на връзката София – Видин, което би било предпоставка и за създаване на нови работни места. „Има интерес към разполагане на производствени мощности в този регион, но това са само предположения”, добави Пламен Орешарски.

Той каза, че програмата на правителството е насочена към това, ако може да се спрат тенденциите на миграция към градските центрове и да се създадат условия да се задържат хората в по-малките населени места.

По отношение на предния вот на недоверие за работата на създаденото Министерство на инвестиционното планиране Орешарски коментира, че министерството не е похарчило нито лев повече от нормалното. „За съжаление при предния вот не можахме да направим дебат, защото ГЕРБ решиха да бъдат иновативни в практиките си. Аз отговорих обаче на всичките им въпроси”, подчерта Пламен Орешарски.

Премиерът посочи още, че състоянието на здравеопазването в момента не го притеснява, макар, че е лошо. „Здравеопазването е един сектор, който гълта много финансови ресурси и дава незадоволително качество на услугите”, коментира министър-председателят. По думите му – задача на правителството е през следващата година да започнат първите крачки в една реформа в болничната помощ, спешната помощ, да стопираме ръста на цените на лекарства.

През последните три месеца – юли, август и септември България е усвоила европейски средства по оперативните програми около 180 млн. евро. За същия период усвоените средства през изминалата 2012 година са 100 млн. евро, коментира Орешарски изказвания от народни представители, че страната ни губи европейски пари. „Аз не хваля никого, а просто споменавам цифри”, подчерта министър-председателят.

Той посочи, че на този етап е забранил да се коментира загубата на пари вътре в кабинета. „Усилията ни са да работим така, че дори и да загубим, сумата да бъде по-малка”, отбеляза Пламен Орешарски. Той обаче призна, че състоянието по усвояването на европейски пари не е блестящо, като за първите шест месеца на годината има значително изоставане на това усвояване.

По отношение на Бюджет 2014 година министър-председателят посочи, че проектобюджетите винаги стават готови в края на октомври и до тогава има корекции по тях. „Като обща конструкция може да се каже, че Бюджет 2014 е готов, но коментарите продължават”, подчерта премиерът.

Две ще са ключовите цели през следващата година - насърчаване на икономическия растеж и защита на най-уязвимите слоеве на българските граждани. „Искаме да подобрим здравеопазването има и иновативни политики в образованието, ще наблегнем и на професионалното обучение. Нашите ученици и студенти изостават в практическата подготовка и се явяват неподготвени на трудовия пазар”, коментира Пламен Орешарски.

Премиерът коментира и протестите. Според него може би има нещо вярно в това, че протестите действат като допълнителен стимул за работа. Има и негативни страни - най-вече за бизнес климата и за инвестициите, а това не засяга само и единствено кабинетът, а цялостното развитие на страната. Създава и усещане за политическа нестабилност и несигурност и е задръжка за инвестиционната активност, каза премиерът.

Попитан за проблема с бежанците, Орешарски, заяви, че когато сме сблъскани с феномен, за когото не сме подготвени, е нормално да има разнобой. Имаме обещания не само за техническа, но и за финансова подкрепа. Да не споменавам цифри, но няма да покрие разходите на държавата. Хубаво е да има единна позиция по отношение на бежанците, ние правим доста усилия в тази насока, защото всичко е в ръцете на изпълнителната власт.

Свиках Съвета по сигурност към МС и сме свършили доста работа, но си даваме сметка, че сме допуснали грешки и затова поискахме и техническа помощ отвън, обясни той.

Попитан дали е вярно твърдението за чистка в администрацията, Орешарски заяви, че за какво е опозицията, ако не за това да прави такива изказвания. В пъти броя на замените е по-малък отколкото този, който направи ГЕРБ преди 4 години, коментира министър-председателят.

Структурата на парламента е отражение на структурата на обществото. Не се съмнявам в парламентарните групи, който подкрепят парламента, заяви Орешарски. Аз търся кадри от парламентарните групи. Нали не вярвате, че има банка от кадри в нас, за да покрия нуждите на държавата. Една част от тях не одобряваме с кръга от сътрудници, с които се съветвам, коментира премиерът.

Попитан защо не е дооценил номинацията на Делян Пеевски и реакцията на обществото, той заяви, че не е имунизиран от грешки и кадрите, който вече се лансират биват селектирани внимателно.

Имам отличници в кабинета, но ще се въздържа да ги кажа, защото са повече от половината, каза още премиерът. За съжаление се върнахме в 90-те години и това е една друга ключова задача, която седи пред всички институции, защото трябва да се стремим да вдигнем интегритета в обществото, каза той.

На въпрос дали ще изкара мандата си, той отговори, че това не е най-важното, а работата на кабинета е по-важна. Ако той по някаква причина спре да работи аз ще предложа да се прекрати този мандат, заяви Пламен Орешарски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5394 |11.10.2013 Орешарски: Невъзможно е удължаване на мораториума за продажба на земи . 15| 8987 |07.10.2013 Депутатът от ДПС Алиосман Имамов се охарчи за сватбата на сина си . 8| 6470 |05.10.2013 Кубрат Пулев: Аз не съм алчен, имам си идеали . 13| 5528 |02.10.2013 Орешарски: Нямаше сериозен аргумент срещу мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads