Реклама / Ads
57| 5775 |25.05.2013 НОВИНИ

Орешарски: Министрите ми ще пораждат доверие в хората

.
Източник: Булфото
Обнадежден съм, че кабинетът е ще добър. Трябват ми още един-два дни, за да обявя състава му. Основното нещо, което трябва да притежават министрите ми е експертиза.
 

 Няма да намерите нито един човек, които да е в този кабинет и той да не е експерт.  Имената на съответните министри ще пораждат доверие в хората. Но се нуждая от подкрепа. Това заяви кандидат-премиерът Пламен Орешарски в предаването "Челюсти".

Не съм много разговорлив и предпочитам първо да свърша нещо и после да го обявя. Винаги съм бил привърженик на прагматичния подход. Опита да се движат нещатата само в едната крайност не е особено успешен, за това балансираните и рационални решения са  тези, на които съм привърженик, без значение дали са десни или леви, каза още той.

Попитан дали планът "Орешарски" ще остане в историята като план, който е решил големите проблеми в страната, той каза, че би му било трудно да отговори, но се надява планът да доведе до стабилизиране и оздравяване на икономиката.  "Ако след 4 години хората видят промяна - значи планът е успял", смята той.

Проблемите в страната могат да се разделят на две групи - като например енергетиката, където не трябва да допускаме да се увеличи цената на тока и не трябва да позволяваме да се натрупват повече дефицити в сектора, а другата група - трябва да се подобри бизнесклимата и да се насърчи предприемчивостта. Първата мярка е държавата да спре да пречи. Трябва да обърнем икономическите нагласи, заяви още Орешарски.

По думите му от 1 януари 2014 година могат да се преразгледат енергийните помощи и майчинските, за да могат най-уязвимите групи да си поемат глътка въздух.

На въпрос дали ще премахнат забраната за пушене на закрито, той заяви, че има нагласа тя да се преразгледа, но като се намери балансирано решение и за едната, и за другата група от обществото.

Попитан дали е казвал, че ще извади страната от кризата за 500 дни, Орешарски отговори, че не обича подобни срокове, защото те не са точни, но вярва, че с мерките, които са заложени в плана може да постигнат по- сериозни темпове на икономически растеж. Дори и да постигнем растеж от 6 - 6,5% в голяма част от обществото ще остане усещането за бедност, смята той.

Попитан какви реформи ще се правят, Орешарски отговори, че му се струва, че МВР е реформирано само козметично, трябва да се направят реформи в здравеопазването, за да имат хората улеснен достъп. Що се отнася до образованието - реформите също трябва да продължат, каза още той.

Когато подбирах министрите си, един от критериите беше, че те не трябва да се страхуват от промените и да са експерти. Няколко изтъкнати наши специалисти ми отказаха, защото не биха искали да споделят огромната отговорност на кабинета, каза той.

Разделям монополите на две групи - естествени и не естествени. Ако регулаторът не си гледа работата, то естествените монополи повишават цените си, затова ние ще се стремим да прецезираме работата на регулатора.

Пламен Орешарски каза още, че би искал да спре емиграционната вълна, защото  тя обезкървява нацията.

На въпрос как ще постъпи с Плоския данък, Орешарски заяви, че  не би подкрепил някакви промени, свързани с него.

Що се отнася до това дали ще има рестарт на АЕЦ "Белене", Орешарски е на мнение, че "Белене" в момента се нуждае от актуализиране на ситуацията. Да видим как изглежда той в днешно време, ако има търсене на ток в страната, а и в района - защо да не се рестартира. Не е толкова прост отговорът "да" или "не", заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 6292 |23.05.2013 Орешарски: Ще намеря такъв финансов министър, който сам ще взима решения . 20| 5745 |21.05.2013 Орешарски: В коалицията няма нищо лошо . 72| 6612 |20.05.2013 Орешарски: Заплашват ни огромни неусвоени еврофондове . 17| 6384 |17.05.2013 Улицата и министрите в плана Орешарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads