Реклама / Ads
0| 4367 |13.11.2015 НОВИНИ

Осъдиха военен прокурор за набеждаване на колеги

.
Военен прокурор беше осъден условно на 1,5 г. за набедяване на други трима прокурори, съобщиха от Военнокръжната прокуратура в Сливен.
 

По обвинение на Военноокръжна прокуратура в Сливен Военнният съд в Пловдив е признал за виновен прокурор Илиан Георгиев от Военноокръжна прокуратура - София за набедяване в извършване на престъпления на Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев - прокурори във Военноапелативна прокуратура и Малена Филипова - прокурор във Върховна касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни - престъпление по чл. 286 ал.1, вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

 

На Илиян Георгиев е наложено наказание една година и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Наложено му е и наказание обществено порицание.

 

Става въпрос за случай от 2010 година, когато Илиан Георгиев е осъден за това, че в искане за отвод и жалби до главния прокурор е набедил Малена Филипова и Веселин Стоев в извършване на престъпление против правосъдието - лично укривателство.

 

Той е заявявал обстоятелства, че Филипова и Стоев са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу Богдан Богданов, като са укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства. Това е доказано като невярно.

 

Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев, подсъдимият Георгиев набедил също в престъплението лично укривателство. Той заявявил, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство срещу Николай Свинаров - тогава министър на отбраната и други длъжностни лица от Министерство на отбраната, като прикрили одитен доклад от Дирекция "Управление на доставките" в Министерство на отбраната.

 

Илиян Георгиев е осъден да заплати на Веселин Стоев сумата от 6 000 лева, а на Данчо Данов - 3 000 лв. обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4158 |13.11.2015 Станишев и Питела осъдиха терористичния атентат в Бейрут и призоваха ливанското общество да остане единно . 5| 5173 |13.11.2015 Наглост! Конституционната комисия в НС „спасява“ главния прокурор от отговорност . 1| 4177 |30.10.2015 Осъдиха купувач на гласове, избран за общински съветник . 5| 4523 |21.10.2015 Прокурори разследват граничари за обир на бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads