Реклама / Ads
0| 3680 |16.04.2019 НОВИНИ

Осем действащи партии не са се отчели пред Сметната палата

.
128 политически партии подадоха в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2018 г.
 

Oбщо 20 партии не са подали годишните си финансови отчети. От тях действащи са 8 партии. Това са ПП „Български земеделски съюз“, ПП „ВОТ-консерватори“, ПП „Гражданска сила“, ПП „Движение експерти за регионите“, ПП „ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност)“, ПП „Другата България“, ПП „Обединена България“ и ПП „Федерация активно гражданско общество“.

 

Останалите 12 партии, които не са подали отчети, са прекратени през 2018 г. Това са следните партии: ПП „Алтернативно социалистическо обединение-независими“, ПП „Българска индустриално аграрна партия“, ПП „Гражданско движение глас“, ПП „Народняшка земеделска партия Никола Петков“, ПП „Национално патриотично обединение“, ПП „Нова Европа“, ПП „Обединение достойна България“, ПП „Отечествена партия на труда“, ПП „Политическо движение заедно за Сливен“, ПП „Северна лига“, ПП „Съюз България“ и ПП „Черноморец“.

 

По данни на Сметната палата 6 от неподалите отчети партии правят това нарушение за втора поредна година. Това са ПП „Български земеделски съюз“, ПП „ВОТ-консерватори“, ПП „Гражданска сила“, ПП „Другата България“, ПП „Обединена България“ и ПП „Федерация активно гражданско общество“. Според закона за това нарушение следва да бъде уведомена прокуратурата и да бъде разпусната политическата партия.

Освен това отчетите на 2 партии – ПП „Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)“ и ПП „Съюз за отечеството“, са подадени след законоустановения срок, но са спазени изискванията на ЗПП относно формата, съдържанието и начина на представяне.

Съгласно ЗПП, ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

 

Годишните финансови отчети на политическите партии за 2018 г. могат да се видят на интернет страницата на Сметната палата в раздел „Контрол-партии“, подраздел „Отчети“.

Сметната палата започва ежегодния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия, ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост, и са участвали в избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3755 |05.04.2019 Започва регистрацията на партии и коалиции за евроизборите . 3| 4029 |01.04.2019 На 5 април започва регистрацията на партиите за евроизборите . 35| 8196 |31.03.2019 Борисов: Дано да се поздравим с осем евродепутата, не искам да сте кучки . 6| 4724 |30.03.2019 Седем партии ще се явят заедно на евроизбори като ”Коалиция за България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads