Реклама / Ads
10| 3535 |24.02.2021 НОВИНИ

Още 4 дни: Колко пъти ще се промени позицията на властта за работата на ресторантите?

.
Източник: БГНЕС
Окончателно от 1 март: Ресторантите отварят при 50% заетост. До заветната дата обаче остават точно 4 дни. Колко пъти може да се промени позицията на властта по отношение на работата на ресторантите за тези 4 дни? Нека не забравяме, че въпреки днешното правителствено заседание, утре предстои редовния брифинг на здравните власти. Вече бяхме свидетели на неизпълнени обещания, да видим дали и този път няма да е така.
 

А обещанията в случая са следните:

 

Ресторантите щели да отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и да работят до 23 часа с клиенти. Нощните заведения пък щели да отворят от 1 април.

 

Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

 

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа. Министър Марияна Николова беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

 

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април. В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

 

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г. Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират.

 

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министър Николова.

 

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира от своя страна министър Ангелов, като допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

 

Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5916 |23.02.2021 Илиян Василев: Колкото повече ББ лъже, толкова повече изборите са наблизо . 24| 4804 |21.02.2021 Доц. Мангъров разкри какво ще промени, ако влезе в парламента . 4| 3420 |21.02.2021 Масова ваксинация в още няколко града в страната . 33| 4838 |19.02.2021 Гражданите вярват на ”Борисов 3”, колкото вярваха на ”Орешарски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads