Реклама / Ads
34| 37111 |02.03.2021 ГЛАСЪТ

Още ли се чудите защо ДПС ”изплю” Пеевски от листите си?

.
Делян Пеевски по време на предизборна кампания
Депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиито образ беше изрисуван върху почти всички плакати по време на масовите протести през миналото лято, отсъства от листите на ДПС за предстоящите парламентарни избори.
 

Като по предварително написан сценарий, новината бе съобщена твърде  лаконично от медиитеq без какъвто и да e коментар за причините, довели до отказа на политическата формация, приличаща по-скоро на икономическа групировка, от най-често споменаваната в негативен контекст персона.

 

Отговорът на въпроса защо другарите на Пеевски го лишиха от възможността да влезе в следващия парламент, за да твори законите така, както той ги разбира, може да се потърси  в последното изявление на патрона на ДПС Ахмед Доган. На по-досетливите то може да се стори дори като първа крачка от въпросния задкулисен сценарий. След като бе масово номиниран от различните региони за кандидат за народен представител, Доган рече, че неговият образ е незаслужено сатанизиран и поради тази причина той няма да се включи в предизборната надпревара, за да не вреди на партията си. С една дума - принася се в жертва в името на своите и тяхното светло бъдеще. Нещо като героизъм в мирно време. 

 

Политическият театър, чиято режисура няма как да мине без приноса на Доган, продължи. Без много шум твърде харесваният от турския и най-вече ромски етнос Пеевски беше изтеглен от листите. Любопитното е, че партията му се държи толкова обрано, сякаш се е случило нещо много незначително.

 

Политически анализатори от месеци предвещаваха подобно „бъдеще“ за корпулентния бизнесмен заради множеството скандали и разкрития, свързани с неговото име, задкулисни политически машинации и позорно влияние върху водещите фактори в съдебната система. Но и заради факта, че по време на протестите, Пеевски, наред с премиера Бойко Борисов,  бе припознат от хората като лице на българската корупция.  Казват, че центърът, който от десетилетия дърпа конците в страната ни, е решил да изтегли Пеевски от политическата сцена, за да превърне ДПС в печеливша карта.

 

В момента не е много завидно положението и на хората, които минаваха за слуги на Делян Пеевски, опитвайки се да го рекламират, като  му изваят образ на най-успешния и продуктивен законотворец в 44-ия парламент.  За първи път Хамид Хамид не е водач на листа. Нещо повече, дори не е на втора позиция в родния Шумен. Йордан Цонев пък досега бе винаги първа писта във Варна. Хората му от ДПС обаче го принудиха, ако иска отново да разхожда скъпарски костюми в НС, да се потруди за любовта на ромите от Северозапада. А както знаем, тази „любов“ винаги струва скъпо. Анализатори смятат, че съпартийците на Цонев  не са му оставили спасителна „врата“. 

 

Много скоро ще разберем дали с тези ходове ДПС, разбирай задкулисието, не се опитва да се изчисти от негативите, само и само да се превърне в приемлив партньор за следващия победител на парламентарните избори, без значение дали това ще е ГЕРБ, както сочат социологиите, или втората политическа сила след тях- БСП. Като нищо могат да си правят сметката, че без Пеевски и най-близкото му обкръжение, партията на Доган ще стане  по-лесна за „преглъщане“ дори от най-отявлените й противници. Фасулско е да се предвиди, че подобни стъпки ще започнат да се правят още преди година, когато лицата на ДПС заговориха като под диктовка, че само експертен кабинет с тяхно участие би могъл да изтегли България от блатото. Дали пък задкулисните играчи не потриват доволно ръце, мислейки се, че с тази идея пак са ни преметнали, а ДПС ще се доберат до заветните 35-40 мандата?!  

 

На този етап по всичко личи, че Ахмед Доган ще продължи да командва парада, я от „Росенец“, я от сараите в Бояна. Макар, че Делян Пеевски няма да се води формално депутат, той със сигурност ще продължи да управлява бизнеса, който онези, които го галят по главата, са решили да му оставят. Интересно ще е да проследим обаче как ще действа третият популярен образ от плакатите на протестиращите – премиерът Бойко Борисов. Дали ще успее, както се опитва, добре да изиграе ролята на несправедливо обиден човек, който не жали сили за добруването на народа. Опит в тази посока се вижда, след като Борисов реши да „прегърне“  за предизборен партньор бивши кадри на Доган,  употребени от самия него в обръчите от фирми.

 

Какъв сценарий са замислили тъмните сили за настоящия премиер, все още е трудно да се каже. Версии тепърва ще се лансират в публичното пространство.

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7063 |02.03.2021 Защо кафето ви днес беше горчиво? Няколко отговора . 29| 14245 |04.02.2021 Разбирате ли, уважаеми, защо никой вече не ви вярва? . 16| 14414 |27.01.2021 Черна мамба в кошницата с Нова тв. Кой купува, кой продава и защо . 149| 52601 |16.12.2020 Поръчан атентат срещу Борисов и Гешев, защото били неподкупни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads