Реклама / Ads
4| 3476 |20.05.2021 НОВИНИ

Д-р Оскар: Друг дърпа конците на Александровска. Болницата може още утре да обяви фалит

.
Александровска болница на практика в момента се управлява от човек, който няма нито медицинско, нито икономическо образование, но дърпа конците. Проф. Борис Богов е жертва на манипулациите на зам.-директора Мария Куманова. Самата тя пък се опитвала да повлияе на проверките, които текат в момента - свързала се с човек от МЗ и искала да разбере кой е проверяващ.
 

Това стана ясно от думите на доц. Александър Оскар. Пред OFFNews той коментира злоупотребите в лечебното заведение. За порочните практики, с които се управлява Александровска болница се заговори по време на заседанията на Комисията за ревизия на управлението, където впрочем излязоха и други скандални твърдения за държавен рекет и корупция. 

 

Сигналите до комисията “Манолова” за начина, по който се управлява лечебното заведение са били изпратени именно от началника на Клиниката по очни болести в университетската болница доц. Александър Оскар.

 

Припомняме, че преди време самият той заяви, че върху него е бил оказан натиск да подписва протоколи за многомилионни съмнителни болнични разходи. Няколко пъти д-р Оскар е предупреждавам МЗ за нередностите по отношение на управлението на болницата. Последва и подписка с искане за незабавна финансова проверка и смяна на ръководството и от други лекари, които потвърждават твърденията за порочни практики и нарушаване на закона. 

 

“Проблемът е, че човек, който няма нито медицинско, нито икономическо образование е зам.-директор, а през последната една година е и със статут на изпълнителен директор на Александровска болница. На практика Мария Куманова управлява лечебното заведение и "дърпа конците". Проф. Богов е жертва на манипулациите й, защото няма опит като администратор”, посочи д-р Оскар. 

 

В писма, изпратени до бившия здравен министър проф. Ангелов и служебния министър д-р Стойчо Кацаров, той споделя тревогата си от начина, по който се управлява болницата през последната година и от липса на прозрачност.

 

Съвсем наскоро ред bTV доц. Оскар заяви, че именно тази потайност е притеснителна. През последната една година са изразходвани значителни финансови средства, за които Съветът на директорите не е бил подробно информиран. По думите на д-р Оскар членовете на този съвет са подписвали фиктивни протоколи от неслучили се заседания.

Обвиненията обаче бяха опровергани от настоящия директор на болницата проф. Борис Богов, който ги определи като неверни. Първата проверка, инициирана от бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов след сигнал от доц. Оскар, не е установила такива. Екипът на новия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров е разпоредил друга такава. Резултатите от нея трябва да излязат утре. 

 

Пред OFFNews д-р Оскар заяви, че една година не е знаел какво се случва в болницата, въпреки че неколкократно е изисквал подобна информация. Чашата прелива на 26 април, когато е призован да подпише въпросните протоколи, които отразяват отделни заседания.  Заради случващото се в УМБАЛ “Александровска” и разкритията на д-р Оскар доцентът бил определен като “доносник”, “троянски кон”. Бил набеден, че иска да съсипе лечебното заведение. 

 

Според одита финансовото състояние на Александровска болница е притеснително. Задълженията за изминалата година са се увеличили с близо 6 милионаа лева. Просрочванията са 3 милиона, което е тревожно, обясни още д-р Оскар. 

 

“На практика, още утре болницата може да обяви фалит, защото дълговете доближават реално активите на болницата – активите са около 70 млн., а дълговете вече са над 53 млн. лв. Много скоро няма да можем да си обслужваме дълговете”, посочи още лекарят. 

Последните няколко години са натрупани сериозни задължения. Нямаме алтернатива, трябва да се търси решение. За мен е нелепо зам.-директорът Мария Куманова – човек, който няма медицинско и икономическо образование - да бъде фактическия директор на такъв храм на медицината, какъвто е Александровска болница. Това е тъжното. Хората тук с основание влагат много емоция", заключи доц. Александър Оскар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5476 |15.03.2021 Каракачанов се дърпал и предишния път, не искал да става вицепремиер . 10| 6653 |18.09.2020 Очевидец: Полицаи дърпаха за косата една от майките пред НС без никаква причина . 23| 12790 |06.06.2020 Ченалова: Шехерезада Арнаудова се дърпа, но ходи в офиса на Божков . 39| 13362 |22.02.2020 ”Демократична България” пита Борисов: Сараите ли ви дърпат конците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads