Реклама / Ads
2| 3223 |17.01.2022 НОВИНИ

Османи: Отношенията Скопие - София не бива да са в състояние на замразен конфликт

.
Отношенията между Република Северна Македония и България не бива да влязат в състояние на замразен конфликт. Това заяви пред Българската национална телевизия външният министър на Скопие Буяр Османи. Думите му идват часове преди визитата на премиера Кирил Петков в западната ни съседка.
 

Османи обаче не даде категоричен отговор ще бъдат ли включени македонците с българско съзнание като народ в конституцията. Това е едно от настояванията от българска страна, а правата на нашите сънародници в западната ни съседка залегнаха в рамковата позиция на България, обсъдена на Консултативния съвет за национална сигурност. 

 

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говоря на омразата и от двете страни.

 

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ. Не бяха споменати обаче въпросите за езика, присвояването на българската история и подмяната на историческата истина в учебници и медии в РСМ.

 

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", допълни Буяр Османи.

 

По-рано днес новото правителство на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.

 

По думите на Османи промяна в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси ще залегне в дневния ред на срещата между българския премиер Кирил Петков и неговия македонски колега Димитър Ковачевски. 

 

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, посочи още Османи.

 

Очаква се разговорът да е за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2805 |17.01.2022 Македонският вицепремиер по евроинтеграцията обнадежден за спора София-Скопие . 8| 2858 |13.01.2022 Не се знае готвят ли Скопие и София съвместно заседание в края на януари . 5| 3869 |12.01.2022 Политологът Първан Симеонов: Ту изпитваме близост към Скопие, ту ни дразнят като непослушно дете . 3| 3008 |11.01.2022 Заради самоизолацията: Посещението на Петков в Скопие не се отменя, а се отлага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads