Реклама / Ads
5| 3871 |12.01.2022 НОВИНИ

Политологът Първан Симеонов: Ту изпитваме близост към Скопие, ту ни дразнят като непослушно дете

.
Първан Симеонов
Ту изпитваме близост към Скопие, ту ни дразнят като непослушно дете. Нашият договор нямаше и как да е много по-твърд. Договорът на България е договор за начало, за да седнем на масата, но явно сме били леко наивни. Това е коментар на политолога Първан Симеонов.
 

"Политиката на РСМ е столетна. Факт е, че македонското освободително решение съдържа много леви за времето си решения и започва да гради една политическа идентичност, която дори и по етнос да е българска, то политически е македонска. Македонизмът обаче, който виждаме днес, тотално трича българското. Той се опитва да проектира днешното национално в Македония. Дълго назад, дори и в средновековието. Ако онзи македонизъм беше защитен механизъм, то от средата на миналия век някак се отрича самото българско. Как да има пресечна точка, когато държавотворната идея на РСМ почива на оттласкване от България. Това е бунт срещу бащата", каза още Симеонов в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.


"България в последните десетилетия не показва активна външна политика. България има огромен национален комплекс за малоценност, имаме комплект на губещи, може би заради свръх усилията, които сме полагали. България не успява да охранява своя национален интерес, още повече България не си вярва. Да пуснем една такава Македония, ми се струва като да пуснем още руско влияние в Европейския съюз", коментира политологът.


"Аз виждам позиция "нищо и никога". А как тогава ще разберем когато сме успели и има ли критерий за успех с РСМ. Реакции от типа "да ги пускаме, пък ще видим, че всичко друго е Русия" е крайно черно-бяло. В окото на Скопие има греда и ние не можем да се правим, че не забелязваме гредата. Вместо Скопие да ходи по чужди столици да лобират, могат да започнат да изпълняват договора", допълни Симеонов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3837 |03.01.2022 Първан Симеонов: Правителството не ”хуква през глава”, подхожда предпазливо . 1| 8814 |23.12.2021 Политологът Милен Любенов: Смяната на Гешев зависи от промяна на ВСС, Цацаров си тръгва през януари . 0| 5143 |17.12.2021 Адв. К. Симеонов: Гешев превърна прокуратурата в хленчеща поръчкова институция . 4| 3270 |17.12.2021 Първан Симеонов: Българската политика е безвкусна манджа, всеки път я претопляме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads