Реклама / Ads
4| 3278 |17.12.2021 НОВИНИ

Първан Симеонов: Българската политика е безвкусна манджа, всеки път я претопляме

.
Първан Симеонов
Българската политика е безвкусна манджа, всеки път я претопляме, но това се превръща в наш национален чар, смята социологът Първан Симеонов.
 

„Изглежда, че толкова много цапаме, че непрекъснато искаме да чистим“, добави Кънчо Стойчев.

 

„Хората са ужасно мрачни, ужасно недоволни, но това не е само в България. В Полша е същото, в Унгария е същото. Всички тези 100 млн. източноевропейци трябва да разберат 2 неща – в Източна Европа никога не се е живяло толкова хубаво и никога толкова зле не са се чувствали хората. Пример – ето сега сваляха ГЕРБ с огромен шум и го свалиха накрая. Всички се радват, но за 10 г. се удвои националното благосъстояние – ГЕРБ беше на власт от 2010 до 2020 г., но и недоволството се увеличи по три. За това има много причини, главната, разбира се, е в комунизма“, посочи Андрей Райчев пред бТV.

 

„Галъп Интернешънъл Болкан“ издаде книга със спомени от последните 30 години социологически изследвания. По този повод в студиото на bTV гостуваха социолозите Първан Симеонов, Кънчо Стойчев и Андрей Райчев.

 

Общественото мнение в България е силно консервативно и винаги е санкция. Трябва да добавим и две неприятни обстоятелства – тази санкция е винаги лява и винаги репресивна. Между свобода и равенство, то (общественото мнение, бел. ред.), то винаги избира равенството. И между кротко и бурно наказание, то винаги избира острото, жестокото наказание, т.е. вие имате нещо консервативно, ляво и репресивно. Такова как да го обичаш, каза още Райчев.

 

Тези, които в България вярват, че земята е плоска са 8 %. „В частта от книгата, която е преведена на английски, тази част не я преведохме – мисля, че не е редно да показваме на чужденците, че има дори и толкова българи, които вярват, че земята е плоска“, добави Първан Симеонов.

 

„Международните сравнителни изследвания ни дава възможност малко да излезем от провинциалната ни периферия. За добро или за лошо, а вероятно и за двете, ние сме си една провинциална периферия. Идната седмица ще публикуваме поредните данни от подобно изследване в рубриката „Къде сме ние“ – накратко казано, ние си оставаме едни от най-големите песимисти в света, ние сме категорично песимисти. По отношение на благосъстоянието светът също е разделен на песимисти и оптимисти, ние отново сме сред песимистите. Но по отношение на щастието – ние сме на средноевропейски равнища, коментира Кънчо Стойчев.

 

„По отношение на това дали се изпълнява волята на народа – тук сме категорични, че не се изпълнява. По отношение дали са честни изборите, ние имаме ясен отговор – не са честни. По отношение на климата ние сме точно както света – страхуваме се за климата. Но се различаваме в това, че не желаем да плащаме повече за чиста енергия“, допълни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2921 |16.12.2021 Даниел Лорер: 5% ръст на българската икономика е абсолютно постижима цел . 11| 3301 |13.12.2021 Цонев от ДПС категоричен - задкулисието било около кръга ”Капитал”. Похвали царя, Станишев, Доган и Първанов . 3| 3248 |13.12.2021 Мирчев: Гешев е позор, той е рафиниран слуга на българската мафия . 10| 5101 |12.12.2021 Стела Николова, ДБ: Днес българската прокуратура изкопа дъното!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads