Реклама / Ads
0| 2952 |15.04.2022 НОВИНИ

Османи: ЕС да възстанови европейската перспектива на Западните Балкани

.
Буяр Османи
ЕС трябва да възстанови европейската перспектива на Западните Балкани и да поеме стратегическо лидерство в региона, точно както направи през 2000 г. със страните от Източна и Централна Европа, защото руската агресия ни показа по най-добрия начин каква е важността на тази интеграция за днес Европа да бъде обединена и сигурна
 

Това каза външният министър на Р Северна Македония Буяр Османи в Сараево по време на съвместна пресконференция със своя домакин, вицепремиерът и външен министър Бисера Туркович.

 

"Амбицията за членство в ЕС е една от малкото точки, които не ни обединяват в региона и беше не само сплотяващ фактор, но и двигател на реформите в региона. През последните години, тъй като тази ясна европейска перспектива към региона отслабва, силата на този кохезивен фактор отслабва и противоречивите наративи, възходът на национализма, националистическата реторика на Балканите като цяло и дори сецесионизмът стават все по-очевидни.

 

Мисля, че отговорът е ясен. За да се възстанови това сближаване между нациите, европейската перспектива трябва да бъде възстановена. ЕС трябва да поеме стратегическо лидерство в този регион, точно както направи през 2000 г. спрямо страните от Източна и Централна Европа. Руската агресия ни показа по най-добрия начин какво е значението на тази интеграция тогава. за да бъде Европа уникална и безопасна днес", каза Османи.

 

По отношение на очакванията от френското председателство на ЕС той каза, че е в комуникация с колегата си Жан-Ив льо Дриан, особено заради досието на РСМ за отношенията с България и очаква положителен сигнал от Париж към региона.

"Очаквам френското председателство да поеме отговорност в този период, но разбира се не зависи само от Франция, защото решенията в Европейския съвет се вземат единодушно и само една страна е достатъчна, за да възпрепятства процеса", каза Османи.

 

Той подчерта, че безрезервно подкрепя европейските и евроатлантическите стремежи на БиХ и я насърчава да продължи усилията си в това отношение.

Надявам се, че много скоро БиХ ще получи статут на кандидатка за членство в ЕС и сме готови да споделим опита си в процеса на европейска интеграция.

„Особено искам да приветствам създаването на Комисията за сътрудничество с НАТО и ви насърчаваме да продължите усилията си за пълно по-нататъшно изпълнение на програмата за реформи“, каза Османи.

 

Той изрази увереност, че въпреки факта, че РСМ страна кандидатка повече от 15 години, процесът на европейска интеграция сам по себе си е силен тласък за провеждането на реформи, които са от съществено значение за гражданите и е най-добрият път за всички страни в региона, за да достигне ползите от европейската цивилизация.

 

"Намираме се в интензивна фаза на преговори за преодоляване на различията със съседката ни България, за да вдигнем летвата за започване на преговорите, напълно съм наясно, че тези блокади създават особени разочарования сред гражданите, но искам да ви информирам, че ние не се отказват от този процес. Напротив, ние сме ангажирани с реформите вътре и в двустранните отношения със съседите, защото това е най-добрият начин да осигурим на нашите граждани сигурност, стабилност и просперитет, което е наше задължение като политици", подчерта Османи.

 

Според Туркович очевидно осъществимо и единствено трайно решение за Западните Балкани, което ще премахне както опасността, така и риска от дестабилизиране на региона поради украинската криза, е напредъкът към пълноправно членство в ЕС и НАТО.

Гражданите на страните от региона очакват по-директни и по-смели решения от ЕС.

 

„Най-ефективният и най-евтиният начин ЕС да отговори на потенциалната дестабилизация на Балканите е да признае постигнатия досега напредък, особено що се отнася до Македония, и да позволи на всяка от страните да предприеме решителни стъпки към членство в ЕС“, каза той. Туркович подчерта, че подкрепата от Скопие по пътя им към ЕС и обмяната на опит са важни за Сараево.

 

Двамата министри приветстваха отличните двустранни отношения и подчертаха необходимостта от засилване на икономическото сътрудничество. Туркович изрази надежда скоро да бъде създадена авиокомпанията Сараево-Скопие, а Османи уточни, че причината за забавянето на стартирането на авиокомпанията е икономическата й нерентабилност.

 

Според министър Османи ще трябва да се намери начин, въпреки че те са икономически неизгодни, в рамките на регионалните инициативи, подкрепяни от ЕС, за субсидиране на този вид комуникации.

 

По време на това първо работно посещение в Сараево Османи беше приет и от председателя на президентството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3192 |13.04.2022 Украйна не успява да възстанови средствата за наблюдение на радиацията в Чернобил . 0| 3068 |18.03.2022 Премиерът: В момента текат проверки на Европейската прокуратура, но къде е българската прокуратура? . 0| 3151 |17.03.2022 Надежда Йорданова: Увеличаваме каналите за комуникация с Европейската прокуратура . 0| 3065 |01.03.2022 Българските социалисти в ЕП подкрепиха резолюцията срещу войната в Украйна и отхвърлиха текстове, пагубни за европейската и българската икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads