Реклама / Ads
7| 2445 |17.05.2024 НОВИНИ

ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа препоръчва изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори в България, цитирайки опасения за купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите. Това става ясно от публикуван в понеделник доклад на организацията.
 

Докладът е резултат от работата на мисия за оценка на нуждите в България на Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Мисията има за задача да прецени необходимостта от наблюдение на предстоящите национални и европейски избори в страната, големината на евентуална бъдеща мисия и какви експерти да включва. 

 

Експертите на ОССЕ препоръчват изпращането на “лимитирана изборна мисия” - втората по мащаб и сериозност мярка за наблюдение. Предвид практическите трудности пред организацията на такава мисия в краткото време, което остава, ОССЕ препоръчва изпращането на екип от експерти на място, които да проследят за честността на провеждането на изборите за национален и европейски парламент в България.

 

В заключенията си членовете на мисията цитират и доклада на АКФ за контролирания и купен вот, който гласи, че “търговията с гласове (в България) е доходоносен бизнес, контролиран от организираната престъпност и покровителстван от заинтересованите политически субекти” като “най-често на изборните манипулации са най-бедните, слабо образовани избиратели”.

СДИПЧ към ОССЕ е междуправителствена организация, натоварена с наблюдението на изборите в 57 страни от Северното полукълбо. Препоръките на организацията са със сериозна тежест при обсъждания на промени в изборните законодателства на държавите членки.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2439 |17.05.2024 В лицето на Орбан и Фицо, Путин има съмишленици в сърцето на Европа. Словакия е на ръба на пропастта. . 2| 2481 |17.05.2024 "Приказка за стълбата" се падна на матурата по БЕЛ. Какво пише Смирненски преди 100 години? . 4| 3258 |17.05.2024 Главнокомандващият на НАТО ген. Каволи: Русия не прави стратегически пробив в Харков, не им стига войската . 0| 2443 |17.05.2024 "Желание да се сплашат евреите". Френската полиция застреля въоръжен мъж, подпалил синагогата в Руан /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads