Реклама / Ads
7| 3952 |05.04.2021 НОВИНИ

ОССЕ: Управляващите използваха държавен ресурс в предизборната кампания

.
Масивният държавен ресурс, с който разполага управляващата партия, даде на ГЕРБ огромно предимство в предизборната надпревара. Обезпокоителна бе и липсата на редакционно разнообразие в медийното отразяване на кандидатите.
 

Това са част от заключенията в становището на международните наблюдатели от Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, чиито наблюдатели следиха изборния процес у нас. Делегати бяха изпратени и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. 

 

Правната рамка за провеждането на изборите е добра, смятат наблюдателите, но акцентират - има нужда от ключови действия, за да се приведе изборното законодателство в съответствие с международните стандарти и добрите практики. Някои промени в ИК, които въвеждат машинното гласуване, са били приети без да е налице задълбочен и ползотворен дебат.

 

"Силна конкуренция между редица партии имаше по време на тези избори. Формациите успяха да достигнат до своя електорат. Въпреки това медийната среда остава притеснителна. По-конкретно - липсва разнообразие в редакционната политика и аналитично отразяване, което е от решаващо значение за информирания избор на гласоподавателите", посочва Артур Герасимов, специален координатор и лидер на краткосрочните наблюдатели на ОССЕ.

 

Липсата на разследваща журналистика и политическата рекламма под формата на новини ограничава тази възможност. По закон медиите трябва да бъде безпристрастна и обективна, но обществената телевизия предлага малко отразяване на политическите партии, но на фона на това подробно разказва за действията на управляващите. Натискът върху разследващите журналисти и нападенията над представители на медиите създадоха условия за автоцензура. 

 

Освен това управляващата партия получи значително по-голяма експозиция заради редица инвестиции под шапката на COVID-19 и инфраструктурни проекти, стартирани по време на предизборната кампания. Международните наблюдатели отбелязват със загриженост широко разпространените практики за купуване на гласове.

 

Общественото разочарование и политическата поляризация белязаха подготовката за изборите, които се проведоха след антиправителствени протести и обвинения в корупция, нарушаване върховенството на закона и срив на демокрацията.

 

"Липсата на доверие в политиците и институциите в по-общ план става все по очевидна в хода на предизборната кампания. Общественото доверие е в сърцето на демокрацията. Отчетното правителство, жизненото гражданско общество и независимите свободни медии са жизненоважни за възстановяване на доверието не само в отделни политици, но и в цялата система", посочи Кориен Йонкер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3158 |31.03.2021 Д-р Кателиева: Управляващите са виновни за закъснелите линейки и лутането по болници . 1| 3290 |30.03.2021 Любомир Аламанов: Управляващите се капсулираха и приватизираха борбата с коронавируса . 2| 3411 |23.03.2021 Агоп Каспарян: Предизборни са заявките на управляващите, че скоро ще тръгнем към приемане на еврото . 3| 4641 |11.03.2021 Любомир Аламанов за българския модел: За кризата управляващите са невинни, хората – виновни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads