Реклама / Ads
22| 6660 |21.11.2022 НОВИНИ

Остър спор между Христо Иванов и Радев заради въоръжаването на Украйна

.
Източник: БГНЕС
В осър спор влязоха лидерът на ”Демократична България” Христо Иванов и Румен Радев по време на консултациите в президентството.
 

В парламентарната република парламентарно представените политически сили са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии. Няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща, каза Радев.

 

Държавният глава отново акцентира, че българският избиратели отново не са гласували доверие само на ена политическа партия, която да управлява сама. 

 

Народното събрание е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество – труден, но не и невъзможен въпрос. Следя със загриженост случващото се в българския парламент и Ви уверявам, че не това очакват българските граждани.

 

Струва ми се, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички -  консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление и за решаване на важните проблеми – отива в друга посока. В посока нарастване на конфронтацията и чертане на нови разделителни линии, посочи Радев. 

 

Президентът коментира и позициите на "Демократична България" за предоставянето на оръжие за Украйна. 

 

Като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война преди да сме доставили ново въоръжение. Какви срокове са вашите виждания това да се случи? Най-важният ни ангажимент към Алианса е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности. Вие казвате - ние даваме оръжие на Украйна, получаваме натовско. Как си го представяте, попита Радев.

 

Това са поредните консултации в един все по-труден свят и по-трудна ситуация. Аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставянето на кабинет. а да е стабилно обаче правителството, се изисква поставяне на приоритети и създаване на конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта. Това коментира лидерът на „Демократична България” Христо Иванов. 

 

Иванов припомни трите основни приоритета на „Демократична България” - съдебната реформа, сигурността и разумен икономически пулс, който се грижи за хората, но и разбира, че излизането от инфлационния риск зависи от създаването на конкурентоспособност и инвестиции.

 

Не сме сред мандатоносителите с нашие 20 депутати, но се опитваме да бъдем полезни и конструктивни в този процес. Промените в Изборния кодекс и поведението на трите политически сили показа, че не са извлечени уроците и някои от рецидивите отново са на дневен ред, това не е добър знак, добави лидерът на „Демократична България”.

Иванов отговори на държавния глава относно предоставянето на военна помощ за Украйна. 

 

Не твърдим, че разполагаме с конкретни цифри за конкретни способности. Целта ни бе изпълнителната власт да получи политическа подкрепа, че може да вземе решение и да окаже подкрепа на Украйна, както всички останали страни направиха. Не сме указвали какво оръжие трябва да се даде, това е въпрос на преценка. 

 

Това решение трябваше изцяло да се вземе от изпълнителната власт, не бе необходимо да се намесва парламента. Решението дава широк мандат за модернизация на армията и дава аргументи при разговори със съюзниците ни да сме достоен партньор. Нека си даваме сметка, че това не е просто двустранен конфликт, за който да вдигнем ръце и да каже - да се оправят.

 

А част от имперска политика на Путин за възвръщане на позиции в Източна Европа. Способността ни да кажем, че можем да носим съюзническа отговорност. Ако Путин успее, няма как да установи траен мир, обясни Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2871 |21.11.2022 Oблачно и днес с максимални температури между 11 и 16 градуса . 4| 3356 |20.11.2022 Москва и Техеран са подписали споразумение за производство на БпЛА на руска територия . 9| 3216 |20.11.2022 Христов: Договореностите с ”Джемкорп” още са в сила, възможни са финансови претенции . 1| 3127 |20.11.2022 Христо Иванов: Не просто се връща хартиената бюлетина, тества се доверието между трима партньори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads