Реклама / Ads
10| 2311 |02.07.2024 НОВИНИ

Радев: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще се присъедини към НАТО

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
Държавният глава Румен Радев заяви, че въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО, като отговорът ще зависи от развитието на бойното поле и възможността да се постигне устойчив и справедлив мир.
 

В рамките на откритата тази сутрин 28-ма годишна кръгла маса на The Economist в Атина, президентът предупреди, че НАТО не трябва да влиза във войната между Русия и Украйна с войски.

 

В рамките на откриването на форума и последвалата дискусия Радев коментира войната между Русия и Украйна. Запитан дали България подкрепя членството на Украйна в НАТО, Радев каза, че решенията на НАТО и на съвета НАТО- Украйна са силен пробив към бъдещото членство в Алианса.





"Всички съюзници са ангажирани в подкрепата си към Киев. Въпросът е не дали, а кога, а отговорът ще зависи от развитието на бойното поле и от възможността да се постигне устойчив и справедлив мир. Украйна е суверенна държава и има свободата да реши", уточни държавният глава.

 

Той допълни, че най-стратегическият аспект от войната не са оръжията и боеприпасите, а хората, войниците. Тяхната подготовка, оборудване, мотивация и численост.

 

"Възхищавам се на куража на украинците, но ако сравним армиите, виждаме явното превъзходство на руснаците", посочи още президентът.





Радев подчерта, че НАТО не бива да се намесва във военния конфликт.

 

"Трябва да бъдем наясно - НАТО не трябва да влиза в тази война, особено със сухопътни войски на бойното поле. Това е много важно. Директен сблъсък между НАТО и Русия може да прерасне в световна война с ядрени оръжия и опустошителни последици. Такъв сценарий няма да бъде от полза за Европа и за Украйна", поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2289 |02.07.2024 Нидерландия скоро ще осигури на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16 . 0| 2235 |02.07.2024 Британският премиер: Евентуална победа на лейбъристите би била лоша за страната и за демокрацията . 0| 2228 |02.07.2024 Софийският апелативен съд остави в ареста Орлин Гигов, обвинен, че е пребил до смърт украинка . 0| 2216 |02.07.2024 Мощни пожари бушуват на 3 гръцки острова, има арестувани за умишлени палежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads