Реклама / Ads
43| 4977 |08.12.2011 НОВИНИ

Оставаме без войска и отбрана

.
Съществува реална опасност армията ни и силовите ведомства да загубят част от структурите си. Причината за това е безпрецедентния натиск, на който е подложена системата на отбраната от поредица правителства, както и безрезултатните опити за реформи в нея. Това обявиха от Обществения съвет по въпросите на отбраната по време на пресконференция в БТА.
 

 

Председателят на съвета ген. лейтенант Цветков коментира, че във време, когато НАТО издига концепцията за интелигентната отбрана като опит за разумно използване на заделените средства в тази област, в България драстично се намалява делът на военните разходи до 1,2% от държавния бюджет. По думите му това ще блокира участието на военните в редица проекти.

 

Ген. Цветков поясни, че с това намаляване на разходите правителството се отказва от приетите стратегии за сигурност и отбрана. „Резултатът от всички тези действия ще доведе до значително покачване на рапортите за напускане на армията и службите за сигурност", обясни Цветков и добави, че към момента техният брой е 2 500. Като се добавят към тях и свободните 3 000 щатни бройки, се получава една въртележка на длъжностите, която се наблюдава при изпълнението на пет поредни плана, обясни още председателят на съвета.

 

По думите му отбрана и армия се поддържат с реални пари, а не с проценти от бюджета и това е ясно на всички страни, само не и на България. Според него отказът от национална сигурност и отбрана си е проличал и със закриването на Държавния резерв и разхвърлянето му между отделните институции.

 

Ген. Цветков алармира и че продължават опитите за посегателства върху обезщетенията и възнагражденията, надбавките и поощренията, получавани от военнослужещите, полицаите и служителите на службите за сигурност. По думите му те непредвидливо се определят като „привилегии". Според него те са постигнати в резултат на дългогодишни наблюдения, изследвания и опити във всички страни.

В другите демократични и недемократични страни обаче, те са много повече. При нас непрекъснато се правят опити хората в униформа да се приравнят към държавните служители и чиновниците в другите ведомства", зави ген. Цветков.

Той изрази своето възмущение от злостната полемика по отношение на решението на военния министър Аню Ангелов за годишните бонуси за постигнати резултати на военните, което в последствие беше отменено.

 

Ген. Цветков е категоричен, че трябва да се търсят и други начини за решаване на проблемите, породени от финансовата и икономическа криза, а не само като се орязват разходите за военните. Според него пари могат да бъдат намерени, ако се осветли поне малка част от сивата икономика, както и ако се приберат над 1,2 млрд. лв. укрити данъци от бизнеса.

 

Ако неразумните решения продължат, текучеството на личния състав ще ескалира и ще дойде време, когато никой няма да иска да служи в българската армия и в силовите структури, каза още Цветков. По думите му тогава ще се наложи чужди сили да отговарят за суверенитета на България, да оказват помощ при бедствия и аварии, чужди самолети да патрулират в небето ни и чужди кораби да гарантират неприкосновеността на морските ни граници, чужди агенти да управляват системите ни за сигурност.

 

Общественият съвет по въпросите на отбраната е изготвил своя декларация по въпроса, която ще бъде изпратена до президента Георги Първанов и до неговия наследник Росен Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4863 |17.05.2011 Изоставаме в темпа на развитие, призна Борисов . 40| 5246 |22.02.2011 Първанов : Защо изоставаме за Шенген? . 3| 4825 |26.10.2010 Оставаме в Афганистан до последно . 4| 4910 |14.10.2010 Л. Груев: От понеделник оставаме без служебни защитници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads