Реклама / Ads
38| 10500 |12.02.2010 НОВИНИ

Оставиха Алексей Петров и "Октоподите" зад решетките

.
Алексей Петров остава в ареста, реши СГС Източник: Милан Николов
Софийски градски съд остави Алексей Петров зад решетките. Решението е валидно и за другите шест „Октопода” Йордан Стоянов, Момчил Кръстев, Антон Петров, Марчел Джокалов, Николай Велков и Пламен Стоянов, които бяха изправени пред съда днес. Заседанието продължи повече от 5 часа.
 


Съдебният състав сметна, че обвиненията са достатъчно сериозни, а има реална опасност обвинените да повлияят на разследването, ако бъдат пуснати под по-лека мярка, като и да извършат ново престъпление. Днешното решение на Софийски градски съд може да бъде обжалвано пред по-висша инстанция, което ще стане в четвъртък.

Прокурорите обвиниха Алексей Петров и октоподите в пране на пари, финансови операции, прикриване на имущество, неплащане на данъци, организиране на схема за проституция, принуждаване със сила на лица да извършват нежелани от тях деяния, като им е отнемано имущество.

Алексей Петров е събирал парите от редица таксиметрови компании, които били под шапката на фирмата ЕС-експрес. Това е казала пред прокурорите свидетелката Теменужка Калитска, която държала 52% от компанията. Управителката била рекетирана да прехвърли собствеността си на един от обвиняемите октоподи Марчело Джокалов. Алексей Петров принуждавал много таксиметрови фирми да се застраховат в Лев Инс, където отивали всички доходи на Ес-експрес. Таксиджиите наричали Петров „баровеца”, когато му се отчитали. Голямата част от таксиметровите фирми не са отчитали данъци. Това ставало, като е издавана само една фактура за всички плащания, а в нея присъствал само един таксиметров шофьор. Така на практика обвиняемият не е плащал данъците на останалите таксиметрови водачи.

Алексей Петров бил собственик и на лизингова компания „Болкар", където пак управлявал чрез поставено лице.

26 адреса са били проверени от МВР. Открити са проститутки, които са работили за Алексей Петров, казаха прокурорите по делото пред Темида. Разпитани са голям брой момичета и охранители, които признали, че именно обвинените 7 октопода са лицата, които са охранявали и са получавали пари от проституцията. Лице с прякор Митко Полицая контролирал бардаците. Истинското му име е Димитър Митков и е успял да се укрие и в момента е на свобода, но предстои да бъде привлечен като обвиняем.

Анонимен свидетел признал, че Алексей Петров имал кабинет в ”Кремиковци”, но след като е бил изгонен е отправял заплахи към тогавашния ръководител. Охраната по това време била ръководена лично от Трактора. След направена проверка е установено, че гардовете са взимали 700 000 лв. Когато се разбрало, че охранителите изнасяли метали незаконно, а после ги продавали обратно на дружеството, пазачите били сменени. Новата охрана получавала само 300 хил. месечно. Друг анонимен свидетел признал пред обвинителите, че Петров го е заплашвал с убийство. Трети свидетел твърди, че Алексей Петров му е отнел имущество, като го е държал заключен в Лев Инс, където го е тормозил и заплашвал. Друга жена Илияна Йорданова е била държана два дни в застрахователното дружество на Петров и от нея били искани 23 000 евро, които тя уж дължала. Тя получавала заплахи, че ще избият семейството й и че ще бъде пратена да работи като проститутка в Холандия, за да върне дължимите пари. Пред магистратите свидетелката била категорична, че не е взимала пари от когото и да е.

Според прокурорите по делото, „Кремиковци” е източвано в продължение на десет години от лица, близки на Алексей Петров. Стана ясно също, че Антон Петров Хамстера е бил дясната ръка на Трактора и е движил неговата дейност. Той също е участвал в далаверите с Кремиковци, категорични бяха прокурорите, а Хамстера е отговарял и за набиране и контрол на проститутките. Той е извършвал силови действия срещу определени лица. Другите обвинени Братята Пламен и Йордан Стоянови бяха споменати като замесени в смъртта на кмета на Елин Пелин. Янко Янков през 2007-ма година. От тази гледна точка прокурорите поискаха постоянна мярка задържане под стража, тъй като всички 7 обвиняеми могат да повлияят на Димитър Митов – Полицая, който все още е на свобода. Според обвинението на прокурорите Алексей Петров е организатор на престъпна въоръжена група, която се е състояла от останалите 6-ма обвиняеми - Йордан Стоянов, Момчил Кръстев, Антон Петров, Марчел Джокалов, Николай Велков и Пламен Стоянов. Всички те ще бъдат подсъдими за пране на пари, финансови операции, прикриване на имущество, неплащане на данъци, организиране на схема за проституция, принуждаване със сила на лица да извършват нежелани от тях деяния, като им е отнемано имущество. Престъпленията са извършени в периода 1997-2009 година.

Адвокатът на Алексей Петров Ина Лулчева заяви, че искането на прокуратурата не трябва да бъде уважено. Според нея обществото е натоварено с много очаквания предвид медийния интерес в последните дни. Според нея няма годни доказателства да се приеме, че е налице обоснованото предположение за извършени престъпления. Освен това никой от разпитаните, работещи в секс-клубовете не е разпознал Алексей Петров. Адвокат Лулчева заяви, че срещу Алексей Петров в последните години има множество жалби до бившия главен прокурор Никола Филчев и настоящия Борис Велчев, до президента и други институции. Всички тези жалби и сигнали са проверявани и не е открито нарушение. Адвокат Лулчева пледира да бъдат обсъдени правните аргументи по делото и съдът да се произнесе без да бъде подлаган под натиск.

Алексей Петров бил внедрен в „Лев Инс", „Такси-С-Експрес" и „Болкар" по време на правителството на Иван Костов.

Във връзка с работа ми трябваше да постигна определени статуси в тези дружества, заяви бившата барета, който се възползва от правото си на последна дума пред съда и отрече обвиненията срещу него да са верни.

"Изпълнявам съм много роли, но никога не съм бил в качеството на ръководител на престъпна група", каза Алексей Петров пред съдебния състав.  "Това, което се случва днес, този тормоз, който ми бе наложен, за да бъда унижен и дискредитиран и омаскарен е политическа репресия спрямо мен заради публичните ми изявления за някои икономически решения за страната", каза обвиняемият.

Петров поиска от съда от материалите по делото да не се взима предвид приложена справка от ДАНС, защото смята, че тя може да бъде манипулирана.
Петров каза, че в качеството си на служител на Национална служба сигурност и ДАНС се е налагало с поведението си понякога да поражда някакви съмнения.
Петров каза още, че за работата си в службите е бил награден с почтен знак на МВР.
По отношение на единия от обвиняемите Момчил Кръстев, Алексей Петров каза, че с него отскоро работи по проект, а с другия обвиняем Николай Велков са работили по антикризисни мерки, заедно с посредничеството на омбудсмана Гиньо Ганев. Петров отрече с останалите обвиняеми да е имал някаква съвместна дейност..

"Аз лично смятам, че министър-председателят е бил подведен", каза Трактора по време на почивка дадаена от съдебния състав.

Хамстера отказа да говори пред Темида.

По-рано днес на влизане в съда Алексей Петров коментира, че арестът му е политическа атака от страна на ГЕРБ. Той обвини лично вътрешния министър Цветан Цветанов за акция "Октопод" и за създаденото впечатление за връзка между Трактора и "Наглите". Петров беше доведен в съда под засилена охрана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5591 |12.02.2010 Ал. Петров: Арестът ми е политическа атака . 3| 5016 |12.02.2010 В. Танов: Паралелно МВР имало в папките от офиса на Ал. Петров . 20| 8903 |11.02.2010 Махат доц. Петров като лектор в УНСС . 16| 7164 |11.02.2010 Борисов доволен от акцията срещу Алексей Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads