Реклама / Ads
0| 6148 |26.02.2010 НОВИНИ

Оставиха ботаническата в Балчик на Алма Матер

.
Спорните 120 дка на Двореца остават собственост на Ботаническата градина на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
 

Председателтя на Балчишкия районен съд издаде Изпълнителен лист с който ДКИ ”КЦ – Двореца” се осъжда да предаде на Алма Матер владението върху спорните до този момент 120 дка от поземления имот – публична държавна собственост и част от Защитената местност “Ботаническа градина- гр.Балчик”.

Изпълнителния лист е издаден на база Решение № 547/21.10.2009г на Добричкия окръжен съд, подлежащо на изпълнение съгласно текстове от ГПК, независимо че е обжалвано и предстои разглеждането на жалбата от ВКС. Предстои завеждане на изпълнително дело и въвод във владение, с което на този етап се слага точка на дългогодишния спор между двете ведомства за правата им върху тази територия. Освен юридическа тежест, този акт има и обществено – значима страна, т.к. с оглед задачите и същността на дейността на Университетската ботаническа градина засега се гарантира запазването на това място като зелен остров по северното ни Черноморие, запазване и увеличаване на биоразнообразието на тази територия.

Решението на съдебната система обаче би могло да бъде подменено с административен акт, подобен на Решение № 564/28.08.2007г на МС при управлението на Тройната коалиция. Тогава след решение на Върховния касационен съд, с което се потвърждаваха правата на СУ, Министерския съвет прие горното решение: с него се преразпределяха правата на управление между двете ведомства, като де факто правата на управление върху цялата територия на Ботаническата градина и Защитената местност, с изключение на стопанския двор и разсадника, се отнемаха от СУ и се даваха на Министерство на културата за нуждите на ДКИ “КЦ – Двореца”. Този акт на МС беше отменен изцяло като незаконосъобразен в края на месец април миналата година. Само два месеца след произнасянето на Висшата съдебна инстанция – на последното заседание на кабинета Станишев, на подпис и без обсъждане - беше внесен акт със същото съдържание. Тогава някои от министрите отказаха да подпишат такова решение с мотива, че е неморално важни и обществено значими проблеми с дългосрочен ефект, като съдбата на Ботаническата градина в Балчик, да се решават в последния ден на правителството. Няма официална информация дали съдбата на Университетската ботаническата градина, която тази година ще чества 55 години от създаването си, ще бъде отново пререшавана по административен път от сегашния кабинет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 12641 |18.02.2010 Оставиха Алексей Петров в ареста, Хамстера излиза навън . 38| 10534 |12.02.2010 Оставиха Алексей Петров и "Октоподите" зад решетките . 6| 4584 |25.01.2010 Оставиха Дон Цеци зад решетките . 0| 5190 |05.01.2010 Оставиха "Наглите 2" в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads