Реклама / Ads
2| 5095 |14.04.2010 НОВИНИ

Oставиха съдия, посредник за подкуп зад решетките

.
Софийски градски съд реши за втори път съдията Петър Сантиров, който се свързва с посредничество за подкуп от 20 хил. евро, предназначени за блокиране на досъдебното производство срещу бившият министър на отбраната Николай Цонев, да остане в ареста.
 

Мотивите на съдебния състав са, че Сантиров може да извърши ново престъпление, но сметна, че колегата им който също е съдия в СГС не е знаел за конкретната сума от 20 хил. евро, която е предлагана на следователя Петър Петров. Темида обаче не пренебрегна факта, че магистратът е посредничил за сделката.

Обвиненият съдия Сантиров поиска чрез своя адвокат промяна на мярката си в по-лека поради факта, че наскоро бе отстранен от работа и не може да влияе на съдебните решения. Колегите му в градския съд, прецениха, че това не е ново обстоятелство и изразиха позиция, че не е обичайно само ден след решение на Апелативен съд за задържане да се иска гледане на нова мярка.

Колегата обвиняемия магистрат - Владимир Астарджиев изрази позиция, че поради факта, че съдия Сантиров е водил тежки дела има сериозна опасност той да пострада при престоя си в ареста. Един от мотивите за това е, че Сантиров се е произнасял по мерки за неотклонение на Поли Културиста, от бандата за отвличания. Даже сега бандитът и уличеният съдия се намирали в съседни килии. За това от СГС призоваха прокурорите за бързи действия по делото.

Днешният съдебен състав не уважи искане на прокуратурата, Сантиров им да не може да иска промяна на мярката през идните два месеца. По-рано преди съдебното решение да стане факт, адвокат Атанасов, защитник на обвинения съдия, изтъкна , че се наблюдава тенденция за нарушаване на закона при събиране на СРТ-та по случая. Той се противопостави на факта, че разрешението за подслушването на клиента му е издадено в Бургас, а на другите двама обвиняеми в Пловдив. Пред съда самият Сантиров каза, че имал само един реален разговор със следователя Петър Петров. При втория засечен разговор, той само мълчал, а при третия открито помолил следователя повече да не го безпокои. Обвиненият съдия призова прокурорите по делото да изискат всички разпечатки от мобилните оператори на неговия телефон.

В съдебната зала стана още ясно, че по това дело има 9 тома доказателства, като 8 от тях са СРС-та. Все пак адвокатът на обвиненият изрази съмнение, че не са приложени всички материали. Защитата на Сантиров изтъкна в съдебната зала, че от записите се разбирало, че следователят иска помощ от Сантиров да бъде осъществен подкупът.

"Само той ме търси и само той иска да го запозная другия обвиняем Попов", каза за следователя пред съда Сантиров. Той недоволства от факта, че до този момент прокурорите не казват на кои точно доказателства може да повлияе, ако е на свобода. "Категорично мога да кажа, че не съм престъпник", се изцепи обвиненият магистрат. Според него честта му и достойнството нямало да му позволят да се мярка в съдебната палата преди да му бъде решен случая. "Не виждам какви доказателства могат да се събират още по моя случай", каза Сантиров, като призова да бъде арестуван, но в къщи.

Frognews.bg припомня, че тройката от Разпети петък, както бяха наречени от прокурора Роман Василев, бе задържана при акция преди Великден. Според обвинението бившият военен министър, чрез посредниците - съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов, предложил на следователя Петьо Петров подкуп. Целта била да бъде "оправено" дело, по което бившият министър е разследван.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4733 |06.04.2010 Посредникът на Цонев откраднал Рибния буквар? . 39| 6830 |24.03.2010 "Гениалният посредник" Доган отива на разпит в парламента . 0| 4763 |05.03.2010 Обвиниха Раиф Мустафа за подкуп . 0| 4974 |25.02.2010 Хванаха лекар с подкуп от 650 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads