Реклама / Ads
5| 3405 |16.06.2021 НОВИНИ

Освобождават председателя на Държавна агенция „Разузнаване”

.
Източник: БГНЕС
Освобождават председателя на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Ангелов Атанасов, стана ясно след заседание на Министерския съвет. Неговото място ще бъде заето от Антоан Гечев.
 

Решението на служебното правителство на ген. Стефан Янев идва след разкритията, че десетки български опозиционни политици и лица, които са участвали в протеститите миналото лято срещу правителството на бившия министър Бойков Борисов, са били подслушвани. Това първо бе съобщено от ген. Атанас Атанасов от "Демократична България", а по-късно потвърдено и от служебния силов министър Бойко Рашков. Припомняме още, че Арман Бабикян, адокат Николай Хаджигенов и Мая Манолова предоставиха на Рашков доказателства, свързани с подслушванията.

 

Мотивите за решението обясни говорителят на служебното правителство Антон Кутев: 

 

„Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защитата на националната сигурност на Република България. Под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за ДАР, същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на РБ, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента. Във връзка с това се прие и още едно постановление за назначаване на Антоан Гечев за председател на ДАР“

 

Правителството реши още да предложи за освобождаване от поста зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков и на негово място да бъде назначен Станислав Станчев, съобщи Кутев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5173 |04.06.2021 Председателят на Сметната палата: Заобикалял се е закона с обществените поръчки през ”Автомагистрали” ЕАД . 4| 3652 |01.06.2021 Министър-председателят ще представи новите областни управители . 9| 5189 |31.05.2021 Уволниха зам.-председателя на ДАНС, отнел достъпа на Рашков . 14| 3694 |25.05.2021 Председателят на ЕП предлага по летищата да се сложи снимка на Роман Протасевич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads