Реклама / Ads
0| 3779 |19.07.2019 НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

.
Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е, че вирусните хепатити В и С са основните причини на рака на черния дроб.
 

По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени. Мотото на тазгодишния Световен ден е "Инвестирайте в премахване на хепатита". Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в глобален мащаб да намалеят с 90%, а смъртните случаи с 65%. У нас се предполага, че с хепатит С са заразени над 77 000 души, а повечето от тях дори и не подозират, че са болни.

По повод Световния ден Университетската болница "Св. Иван Рилски в София" започна кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С, насочена към по-възрастното население, съобщи председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов.

 

,,Граждани на възраст между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта - те ще могат да бъдат изследвани безплатно в нашата централна лаборатория - всеки ден от 8 до 14 ч. без събота и неделя'', разясни д-р Антонов.

 

От понеделник кампания за изследване за хепатит, но в различни градове на страната, започва и сдружението "Хепактив", съобщи председателят на организацията Силвана Лесидренска:

,,Със мобилни кабинети и персонал от регионалните здравни структури стартираме в Търговище, следват Разград и Варна. През септември предстоят нови дати. Всеки, който иска да се изследва за хепатит В или С може да го направи бързо и безплатно при нас'', добави тя, цитирана от БТА.

 

От началото на годината над 650 души са се лекували от хепатит С в различни болници в страната. Лечението на един пациент струва над 35 000 лева, а ефективността от него е над 98%.

Здравната каса има капацитет да покрие лечението на 5000 души годишно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3952 |10.07.2019 БСП - София: Съдът потвърди, че Столична община не си върши работата в борбата за чист въздух . 1| 3860 |10.07.2019 Държавата дава близо 4 млн. лева за борба с африканската чума . 3| 4784 |03.07.2019 Борисов впрегна МВР и прокуратурата в борбата с фалшивите болнични . 1| 3949 |02.07.2019 Румен Радев ще се изкаже при откриване на Световния икономически форум в Далян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads