Реклама / Ads
0| 4171 |19.06.2018 НОВИНИ

Отхвърлиха законопроекта за личната помощ на омбудсмана

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не получи на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания никаква подкрепа – нито от представителните организации на хората с увреждания, нито от синдикати и работодатели, нито от Министерството на финансите.

Основният мотив беше, че това е закон на парче, който няма да допринесе за общата интеграция на всички около половин милион хора с увреждания в България.

 

Социалният министър Бисер Петков обяви, че след като законопроектът не се припознава, той няма да продължи напред по своя път и няма да бъде внесен за обсъждане в парламента.

 

"Всички подчертаха, че личният асистент е социална услуга, една от многото социални услуги, която трябва да бъде регламентирана наред с останалите в закона за социалните услуги. Паралелно с това се работи по проект за закон за хората с увреждания, където участват и представителите на майките на лица с увреждания, така че там още в следващите дни ще бъде обсъден въпросът за финансовата подкрепа, която хората с увреждания ще получат, за да могат да заплащат необходимите им подкрепящи услуги".

 

Майките останаха недоволни от решението на Съвета за интеграция да отхвърли законопроекта на омбудсмана, като скандираха пред сградата на правителството. Самата Мая Манолова заяви, цитирана от БНР: "Мисля, че в момента не е честно от 77 хиляди определени с право на чужда помощ, такава да получават само 14 хиляди. Мисля, че това не е честно, но в крайна сметка волята е на институциите, волята е на политиците".

 

100 милиона лева допълнително ще са необходими, за да се обезпечи законопроектът, стана ясно при представянето му пред Съвета. Мая Манолова обясни, че това е най-нискобюджетният вариант, но пък ще обхване всички 77 хиляди души, които в момента получават добавка от 90 лева за чужда помощ. Хората с увреждания ще имат право да изберат дали да продължат да получават тази пари, или ще кандидатстват по новия закон  и ще преминат през индивидуална оценка. Манолова обясни:

 

"Но реално законопроектът е разчетен, ако всичките 77 хиляди души кандидатстват като тези, които в момента не са обхванати от никакви програми, тези с по-леките увреждания е предвидено във финансовата обосновка, че ще получат по два часа дневно лична помощ или това са по  42 часа месечно. Тези групи са условни, те не фигурират в проекта, защото конкретната потребност на всеки човек ще се установява след индивидуална оценка, така че никой не е предварително поставен в определена група. Само правя една справка – със сега наличния финансов ресурс в министерството реално по асистентски програми се подкрепят 14 хиляди души".

 

Мая Манолова е категорична, че няма да допусне противопоставяне между различните групи хора с увреждания, тя призна, че този законопроект не решава проблемите на всички, но е начало на промени:

 

"Този закон ще бъде една тухла, която ще реши един проблем, ще бутнем една тухла от стената и по този начин ще покажем, че стената пред хората с увреждания може да бъде съборена".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6295 |18.03.2018 Жена съди Столичната полиция, иска оставката на директора . 3| 5107 |07.03.2018 Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за КТБ . 2| 4293 |15.02.2018 Депутатите отхвърлиха ветото на президента за земеделските земи . 1| 4271 |07.02.2018 Депутатите очаквано отхвърлиха ветото на президента върху закона за земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads