Реклама / Ads
4| 5856 |06.11.2022 НОВИНИ

Откриха астероид, който заплашва да унищожи Земята

.
Дълги години зад Слънцето се криеше потенциален убиец на Земята. Учени откриха голям астероид, чиято орбита рано или късно ще съвпадне със земната, съобщава CNN. Сблъсък с него може да унищожи целия живот на планетата, пише авторът на статията Ашли Стрикленд.
 

Астрономите забелязаха три близки до Земята астероида, които дебнат в слънчевата светлина. Един от тях е най-големият от всички астероиди, открити през последните осем години и може да представлява опасност за Земята.

 

Астероидите принадлежат към групата, намираща се в орбитите на Земята и Венера. Но наблюдението им е невероятно трудно, защото ярката слънчева светлина ги скрива от телескопите.

 

Затова астрономите се възползваха без колебание от възможността да наблюдават през краткия период на здрача. Международният екип наблюдава тези космически камъни с помощта на камерата за тъмна енергия, която е оборудвана с четириметровия телескоп Victor Blanco в Междуамериканската обсерватория Cerro Tololo в Чили.

 

Учените публикуваха откритията си в списание Astronomical Journal.

Един астероид, наречен 2022 AP7, е широк километър и половина. Той е в орбита, която в бъдеще може да се пресече със Земята, но за изследователите е трудно да изчислят кога ще се случи това.

 

"По време на нашите наблюдения на здрача ние изследваме района вътре в орбитите на Земята и Венера в търсене на астероиди“, пише в съобщение водещият автор Скот Шепард, астроном от Лабораторията за Земята и планетите в Научния институт Карнеги във Вашингтон .

 

"Днес открихме два големи близки до Земята астероида с диаметър един километър. Ние наричаме астероиди с такъв размер "убийци на планети", каза той.

Учените са установили, че този астероид пресича орбитата на Земята, но това се случва, когато Земята е от противоположната страна на Слънцето.

 

Този модел на движение ще продължи векове, тъй като са необходими пет години на астероид, за да направи пълна обиколка около Слънцето. Но с течение на времето орбиталното движение на астероида ще съвпадне със земното. Учените не знаят точната траектория на астероида и затова не могат да кажат колко опасен ще бъде той в бъдеще. Но засега "ще стои далеч от Земята", каза Шепард.

 

Близък до Земята астероид с размер километър или повече "би имал опустошителен ефект върху живота, какъвто го познаваме", каза ученият. Прахът и замърсяването ще изпълнят земната атмосфера за години напред. Планетата ще се охлади и слънчевата светлина няма да достигне повърхността й.

 

"Ще има масово измиране, каквото Земята не е виждала от милиони години“, каза Шепард.

 

През следващите две години изследователският екип очаква да открие още повече астероиди, свързани с "убийците на планети“ в хода на работата си. Учените смятат, че има почти хиляда близки до Земята обекти, по-големи от километър. Благодарение на наблюденията, направени през последното десетилетие, 95% от подобни обекти са открити.

 

Други два астероида, 2021 LJ4 и 2021 PH27, са в по-безопасни орбити и не представляват заплаха за Земята.

 

Но учените са заинтригувани от астероида 2021 PH27, защото той е най-близкият известен астероид до Слънцето. Докато този космически камък се приближава до нашата звезда, повърхността му се нагрява до точката на топене на оловото.

 

Астрономите, търсещи астероиди, са изправени пред големи предизвикателства, когато искат да намерят космически скали във вътрешната слънчева система, която включва Меркурий, Венера, Земята, Марс и главния астероиден пояс. Поради ярката слънчева светлина те могат да наблюдават с наземни телескопи само два пъти на ден в продължение на десет минути.

 

Но дори по време на здрача е много трудно за астрономите поради яркото небе на заден план, което е осветено от Слънцето. За да изследват вътрешната слънчева система, те са принудени да насочат телескопите си близо до хоризонта. А това означава, че те трябва да надникнат в Космоса през плътната земна атмосфера, която замъглява образа.

 

Наблюдението с наземни телескопи е трудно, но наблюдението на вътрешната слънчева система с космически телескопи като Хъбъл или Джеймс Уеб обикновено е невъзможно, защото слънчевата топлина и интензивната светлина могат да изпържат инструментите. Следователно лещите на телескопите на двете космически обсерватории гледат в обратна посока от Слънцето.

 

Широкоъгълната камера за тъмна енергия помогна на астрономите да решат проблеми с наблюдението и те успяха да изследват в детайли огромното пространство на нощното небе.

 

"Трябва да изучаваме големи области от небето, тъй като вътрешните астероиди са рядкост. Нуждаем се от задълбочено изображение, тъй като астероидите са почти невидими и буквално трябва да се справяме с яркото здрачно небе близо до Слънцето, както и изкривяващ ефект на земната атмосфера", каза Шепърд. Тъмната енергия е в състояние да покрие големи области от небето с дълбочина, която малките телескопи не могат да достигнат. Това ни позволява да проникнем по-далеч, да покрием голяма площ и да изучаваме вътрешната слънчева система в начин, по който не можехме преди."

 

Близките до Земята обекти са астероиди и комети, които обикалят в рамките на 48,3 милиона километра от Земята. Откриването на заплахи от близки до Земята обекти, които могат да причинят големи щети на нашата планета, е основната задача на НАСА и други космически организации по света.

 

В момента няма нито един астероид, който да се насочи към директен сблъсък със Земята. Но общо в околоземното пространство има повече от 27 хиляди астероида с всякаква форма и размер.

 

През септември НАСА доказа, че може да промени посоката на астероид в Космоса с мисията DART (Double Asteroid Redirection Test). Първо обаче астрономите трябва да намерят космически камъни, които представляват заплаха за нашата планета. Инструменти като Dark Energy Camera и бъдещи космически обсерватории като Near Earth Object Surveyor могат да определят местоположението на неизвестни досега астероиди с висока точност.

 

Изследването на астероидните клъстери и правилното им разбиране ще помогне на учените да разберат как тези космически обекти са разпределени и се движат и как слънчевата енергия ги разбива на парчета с течение на времето.

 

"Нашето изследване с камерата за тъмна енергия е едно от най-големите и точни наблюдения на обекти в орбитата на Земята и близо до орбитата на Венера", каза Шепард. "Това е уникална възможност да разберем какви типове обекти се крият във вътрешната слънчева система."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2852 |04.11.2022 Г-7 иска механизъм, който гарантира възстановяването на енергийната и водната инфраструктура на Украйна . 0| 2725 |04.11.2022 Свикан е кризисен щаб за сириеца, който избяга вчера. Обявен е за общодържавно издирване . 0| 2959 |04.11.2022 Четири обвинения за Семерджиев, който причини катастрофата на ”Черни връх” . 0| 2855 |03.11.2022 Откриха невредими издирваните 9-годишни деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads