Реклама / Ads
4| 6936 |21.06.2024 НОВИНИ

Откриха паметна плоча на украинския учен проф. Михайло Драгоманов, преподавал в Софийския университет

.
Паметна плоча на украинския обществен деец, учен и преподавател проф. Михайло Драгоманов бе открита вчера в София. Плочата се намира на ул. „Денкоглу“ № 40 - на фасадата на сградата, където е живеем украинският професор, участвал в откриването на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.
 

Михайло Драгоманов (1841–1895) е украински историк, фолклорист, философ, езиковед, писател и политик, с голямо значение за историята на украинско-българските отношения от края на ХІХ век.


.
Кадър от откриването на плочата. На снимката: Посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеса Илашчук, министърът на културата Найден Тодоров, кметът на столичния райор "Средец" Трайчо Трайков и общинският съветник Мирослав Боршош, председател на комисията по култура.


.

Проф. Михайло Драгоманов е един от основателите на идея на украинската държавност през 19 век и има значителен принос за развитието на политическата и правна идеология на либералните и демократични движения в Украйна. Позицията му срещу руското самодържавие и в защита на украинската национална кауза водят до отстраняването му от преподавателския пост в Киивския университета и принудителната емиграция в Европа.

 

Проф. Михайло Драгоманов има голяма роля в процеса на подготовка на откриването на Софийския университет. Също така инициира създаването на първото българско научно-филологическо списание „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“ и със съдействието на Ив. Шишманов, Г. Живков и А. Илиев списанието започва да излиза в София.





Преподавателската и обществена дейност на проф. Михайло Драгоманов предизвиква в България голям интерес към украинската литература и към Украйна като цяло. Сред неговите прочути ученици и последователи е проф. Иван Шишманов – впоследствие Министър на образованието, първи посланик на Царство България в Украинската Народна Република. Поддържаше контакти с Димитър Агура и Захари Стоянов, беше канен на приеми при Цар Фердинанд I.

 

Огромна роля в история на България изиграват и членове на семейството на проф. Михайло Драгоманов: Лидия Драгоманова-Шишманова, литературен и театрален критик, и Димитър Шишманов, българският писател и дипломат, репресиран на 1 февруари 1945 година от Народния съд.


.

Почитане на паметта на Михайло Драгоманов в България


.

Проф. Михайло Драгоманов е погребан в град София на Централните гробища 1895 г. (парцел 18). В траурната процесия участват много видни интелектуалци и студенти от Софийския университет. Мемориалният комлекс става задължително място на поклонение за всички украинци в България, както и украински официални делегации. Надгробният му паметник е открит през октомври 1932 г. по време на посещението на Министъра на външните работи в Украинското правителство зад граница Олександър Шулгин.





На възпоменателното събитие видният български учен проф. М. Арнаудов казва, че „покрай Шевченко, големият поет на унижените и оскърбените, израсъл от народа и жигосал с огнено слово лицемерието и насилието, Драгоманов е вторият крупен радетел за свобода на мисълта и теоретик на новото национално движение в отечеството си.


.

Като професор в Киевския университет отначало, като емигрант в Швейцария после, като професор в Софийския университет до смъртта си (1889–1895 г.), Драгоманов развива широка писмена дейност. Идва в България и прави школа чрез своята преподавателска дейност, става любимец на университетската младеж, жадна за уроци за дълга и назначението си…”.

 

През 1995 г. в София е открита паметна плоча на проф. Драгоманов на фасадата на старата сграда, в която е живял ученият на ул. „Денкоглу“ № 40. Сградата обаче е съборена, плочата също. От вчера обаче на адреса има нова плоча, която бе официално открита със събитие в сградата на чиято фасада се намира.

 

В Софийския университет е наречен кабинет по украинистика в чест на Михайло Драгоманов през 2005 г. През декември 2022 г. във фоайето на сградата на Факултета по журналистика на Софийския университет е открита паметна плоча на професор Михайло Драгоманов, който е преподавал в тази сграда на Висшето педагогическо училище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4562 |21.06.2024 Община Несебър събира стотици мотористи от един от най-известните мотоклубове в света . 0| 2758 |21.06.2024 Брюксел разкри схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България. 17 са задържани . 0| 2728 |21.06.2024 Шварценегер зове на климатичен форум: Нека спрем кървенето и спасим нашата планета! . 24| 12247 |21.06.2024 Проф. Георги Фотев за ФрогНюз: Защо името на най-големия ни храм не е на цар Борис I Покръстител?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads