Реклама / Ads
4| 4298 |03.04.2020 НОВИНИ

Откриха пробойни в системата за случайно разпределение на делата

.
Сийка Милева в средата
Открити са множество слабости в системата за случайно разпределение на делата. Това стана ясно от изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева във връзка с образувано досъдебно производтсво в Софийска градска прокуратура.
 

То е образувано по сигнал до главния прокурор от шестима членове на Висшия съдебен съвет. Прокуратурата ще разследва осъществена ли е злоупотреба със системата за разпределение на делата и ако да - от кого. Сийка Милева посочи, че слабостите в системата давали възможност за цялостна манипулация на разпределението на делата.
 
"Тоест определно дело може да бъде разпределено на определен съдия", посочи тя.

"Чрез установените уязвимости е възможно достъп до нея да се осъщестявва от неоторизирани лица, за които е било нужно да притежават само квалифициран електронен подпис. Същестува възможност потребител с достъп до един съд да има възможност да разпределя делата на друг съд. Потребител с достъп до Районен съд Враца е имал възможност да разпределя делата на районните съдилища в София, Димитровград, Велико Търново или където се сетите. В сигнала до главния прокурор посочват още, че откритите уязвимости могат да бъдат експлоатирани и от лица, които имат слаби компютърни умения", обясни Милева, цитирана от Дарик. нюз.

 

Тя уточни, че прокуратурата е уведомена и за друг важен момент - не е бил осигурен пълен достъп до сървърите на системата на външния одитор, на когото кадровият орган е възложил проверката. Достъпът бил отказан от IT специалистите на Висшия съдебен съвет, а той е необходим за разкриването на истината дали е осъществяван неконтролиран достъп до системата.

 

"Този достъп би позволил да се установи кой и кога е имал достъп и има ли нерегламентирано добавяне или изтриване на IP адреси на ползватели, които не би следвало да имат достъп", обясни Сийка Милева.

 

Затова и днес лично прокурор от Софийската градска прокуратура е бил във Висшия съдебен съвет, за да получи достъп до данните. Започнали са и първите разпити на свидетели - ангажираните с поддържката на сървъра, уточни говорителят на главния прокурор. "Фактите в сигнала от шестимата членове на ВСС са изключително сериозни и притеснителни, прокуратурата ще бъде безкомпромисна. В случая на карта е подложено доверието в съдебната власт", заключи Сийка Милева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3953 |01.04.2020 Откриха убит мъж в София . 4| 4319 |31.03.2020 Германски учени откриха ключов ензим в борбата с коронавируса . 9| 5873 |24.03.2020 Синдикат на МВР: Има огромни пробойни в осигуряване на личната защита . 5| 4444 |13.03.2020 Системата на Борика се срина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads