Реклама / Ads
2| 4436 |25.11.2014 НОВИНИ

Отложиха делото САПАРД за догодина

.
Марио Николов
Делото „САПАРД" продължава пред Софийския апелативен съд, като следващото заседание е отложено за догодина. След като дълго време процесът беше отлаган поради една или друга причина, вече на второ поредно заседание се разпитват свидетели.
 

 По аферата „САПАРД" подсъдими са Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков, които са обвинени в източване на 7,5 милиона евро, в прането на същата сума и ръководене и участие в организирана престъпна група - съответно отговарят и пред спецсъда.

 

Делото за втори път се гледа пред САС, отбелязва нюз.бг.,  след като преди време апелативният съд оправда всички подсъдими. По искане на прокуратурата през март тази година Върховният касационен съд възобнови делото и го върна на втора инстанция.

 

Днес пред апелативните съдии се яви лично единствено подсъдимият Иван Иванов. Обвиняемите не са длъжни да присъстват в съдебна зала на втора инстанция и отговарящите пред Темида за източването на САПАРД се възползват редовно от това си право, макар и според адвокатите им всички до един да са редовно уведомени за заседанията.

 

В хода на заседанието съдът се опита да разпита двама свидетели, но градивни показания получи само от единия, тъй като другият отказа да съобщава каквито и да е факти пред магистратите.

 

Людмил Петров се яви с адвокат и на въпросите какво отношение е имал с дружествата „Родопа-консерв", „Родопа - голд" и Родопа мийт", част от схемата за източване, свидетелят се позова на правото си да не отговаря на въпроси, които могат да го уличат в престъпление, тъй като той вече е подсъдим пред спецсъда.

 

Единственото, което Петров сподели пред съда, е, че е работил като технически сътрудник към дружеството „Палмигруп", собственост на Марио Николов.

 

Така на въпросите на магистратите на разположение остана само един свидетел - жена, която за около две години е извършвала дейността онлайн банкиране за въпросните дружества. Тя е била подопечна на подсъдимата Мариана Николова, тъй като основната й работа е била в отдел „Човешки ресурси", като Николова е била неин изпълнителен директор.

 

Обвиняемата Ана Шаркова пък е била управител на едно от дружествата, а Валентин Ангелов - на друго. Свидетелката разказа, че работата й е била свързана с парични преводи, като за целта тя използвала онлайн банкиране и работила с Първа инвестиционна банка, където били сметките на всички дружества.

 

Свидетелката разказа пред съда, че е разпореждала парични преводи от сметките на дружествата към други сметки по нареждания, които получавала с имейл от Силвия Димитрова. За тази цел тя използвала само личния си компютър, който бил със сертификат от ПИБ за тази дейност.

 

Жената отрече някой друг да е знаел паролата на компютъра й, както и потребителското име и паролата за достъп до банкирането, за да може да се разпорежда с тях. По думите й тя е знаела, че дружествата са спечелили проекти по САПАРД, като знаела и че парите са усвоени за разплащане с доставчици.

 

Засега двете страни по делото нямат други доказателствени искания. Остава обаче да се осъществят разпити с двама свидетели от Германия чрез конферентна връзка. Това е една от основните причини, поради които следващата дата за процеса е чак догодина - на 14 януари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4904 |25.11.2014 Продължава делото по аферата "Костинброд" . 1| 4954 |24.11.2014 Съдът спря делото за фалита на КТБ . 8| 4510 |20.11.2014 Спират делото за несъстоятелност на КТБ . 0| 5230 |20.11.2014 СГС гледа делото срещу Филип Златанов, ама без тефтерче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads