Реклама / Ads
43| 5016 |25.02.2011 НОВИНИ

Отнели визата на Петков заради престъпна дейност

.
Румен Петков
Заради информация, че Румен Петков е бил въвлечен в престъпна дейност е отнена американската му виза. Това става ясно от писмения отговор на министъра на външните работи Николай Младенов на въпрос на депутата от левицата Ангел Найденов.
 

Информацията във външното министерство е получена след размяна на ноти със САЩ, което не е обичайна практика при отнемане на визи на граждани.

В отговора на министъра, публикуван на сайта на парламента, пише, че входната виза за САЩ на Румен Петков е анулирана в съответствие със Закона за имиграцията и националността. В посочения член се казва, че “всеки чуждестранен гражданин, за когото служител от консулската служба или главния прокурор знае или има основание да вярва, че е бил въвлечен в някакъв вид престъпна дейност като осведомен участник, подбудител, помагач или участник в престъпен заговор, не може да бъде допуснат в САЩ”. От разпоредбата става ясно, че законът не изисква да е налице наказателна присъда, за да бъде отказана виза на дадено лице.

За отнетата виза на Румен Петков се разбра в края на ноември 2010 г. Американският посланик Джеймс Уорлик на няколко пъти твърдеше, че визата на Петков за САЩ е отнета на базата на „информация за текущо криминално разследване”, но отказа да даде подробности. От своя страна главният прокурор Борис Велчев обясни, че в българската прокуратура не се води разследване срещу Румен Петков, но е възможно да има такова на територията на друга държава.

В отговор депутата от БСП и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков представи документи от прокуратурата, че няма производство срещу него и дори поиска посланикът да каже дали е употребявал наркотици. Оттогава насам не крие и какво мисли за дипломата.

Трябва да кажа, че по-неадекватен човек от американския посланик няма. Той е обида за Съединените щати и тук не става дума за необоснованото, немотивирано и до ден-днешен решение за отнемането на моята виза. Той се явяваше по сериали, по кръчми, по кина, по кафенета. Добре. Но като се яви на мюфтийската конференция, надмина и най-смелите ми очаквания. Това може да го направи само човек с необуздан стремеж „попал в газету”. Мисля, че той става еднакво вреден и за САЩ, и за България, за взаимоотношенията между двете страни”, коментира преди седмица Румен Петков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5151 |25.02.2011 Рибари: Събарят ни бараките заради нова яхтена марина . 19| 6287 |25.02.2011 Детектор на лъжата за Стефанов поиска Р.Петков . 15| 5903 |24.02.2011 Кутев се разплати с ГЕРБер заради диплома . 10| 5346 |23.02.2011 Лекари атакуват НЗОК заради направленията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads