Реклама / Ads
9| 4831 |24.01.2024 НОВИНИ

Отнемат Комисията за контрол на службите от "Възраждане"

.
С 12 гласа "за", 5 "против" и един "въздържал се" правната комисия в НС прие промяна в правилника на Народното събрание, с която отмени ротационното председателство на Комисията за контрол на службите. Срещу мотивите за тази промяна възрази депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков, предадоха от БНР.
 

Очакванията на опозицията в Комисията са, че утре темата ще влезе в дневния ред и на парламента и така ще се стигне до отмяна на ротационното председателство на тази комисия, което е факт от 46-тото Народно събрание досега. До това се стигна, след като стана ясно, че в началото на този парламентарен сезон Комисията трябва да бъде оглавена от представител на "Възраждане", което пък според представители на мнозинството поставя под риск националната ни сигурност. 


Бойко Рашков с много остро слово възрази срещу мотивите за това решение, като оспори и твърденията, че Комисията не е работила, че ротационният председател водил до промяна в политиката на Комисията и накрая каза, че за всички е ясно, че тази промяна не е свързана с описаното в мотивите. На същата позиция беше и Петър Петров от "Възраждане", който нарече промяната в правилника: "политическа и анти-"Възраждане" лустрация". 





Коментар направи и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него, не е проблем, ако партията загуби председателското място в Комисията за контрол на службите за сигурност: 


"Тази комисия така или иначе, въпреки, че се опитват да я представят като нещо много грандиозно и нейният председател като един своеобразен "сив кардинал", който има достъп до много големи тайни, всъщност до голяма степен е формално, защото както е добре известно, България е парламентарна република само и единствено на думи. Отделно от това подозираме все пак, че има някакво притеснение от гледна точка на това, че ние проявихме интерес по отношение на контрабандата по границата", заяви лидерът на "Възраждане".


Предстои дискусия в пленарната зала. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5896 |24.01.2024 Кремена Кунева: Окончателно Пирогов признаха, че три дни специалист неврохирург не е прегледал физически Даная . 26| 8095 |24.01.2024 Руски самолет с десетки украинци на борда се е разбил в Белгород? /обновява се/ . 1| 6216 |24.01.2024 Изборът на председател в СОС: Между ултиматумите и задънената улица  . 28| 5920 |24.01.2024 Кап. I ранг Васил Данов: Комплексът "Камчия" може да бъде команден център при евентуална руска агресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads