Реклама / Ads
0| 2220 |25.10.2024 НОВИНИ

ЕС отпуска 20 милиона евро спешна помощ за възстановяване на Босна след наводненията

.
Европейският съюз ще предостави 20 милиона евро за справяне с последиците от опустошителните наводнения в Босна и Херцеговина, обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението си в Сараево.
 

Европейският съюз ще отпусне 20 милиона евро в помощ на пострадалите от опустошителните наводнения в Босна и Херцеговина, съобщи днес в Сараево председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от регионалната телевизия Ен 1. Според нея средствата ще бъдат мобилизирани незабавно, а в дългосрочен план допълнителна подкрепа ще бъде предоставена чрез Фонда за солидарност на ЕС.

 

След среща с босненското Председателство и председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо, фон дер Лайен изрази солидарност с всички пострадали от наводненията и свлачищата в страната, както и съболезнования на семействата на жертвите. Природното бедствие, причинено от силни бури и обилни дъждове в началото на месеца, засегна множество населени места в централните и южните части на страната, нанасяйки тежки разрушения. В село

 

Доня Ябланица свлачище затрупа десетки домове, а селото бе засипано с каменни отломки от кариера, разположена над него. Броят на загиналите в Ябланица достигна 19 души, като общо жертвите в страната са 26.

 

При посещението си в Ябланица вчера, фон дер Лайен се срещна с местни жители и благодари за възможността да види засегнатите райони от първа ръка. „Това, което видях, бе много тежко и покъртително. ЕС е с вас и ще продължи да ви подкрепя“, подчерта тя.

 

Обиколката на председателката на Европейската комисия в Балканския регион стартира на 23 октомври с посещение в Албания, където се срещна с премиера Еди Рама. Вчера тя беше в Северна Македония, където разговаря с премиера Християн Мицкоски и президента Гордана Силяновска. През следващите два дни предстоят посещения в Сърбия, Косово и Черна гора, където фон дер Лайен ще обсъди регионални въпроси и подкрепа за страните от ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2236 |25.10.2024 Тревожни данни: Едва 15% от българите биха станали приемни родители, 68% категорично отказват . 1| 2238 |25.10.2024 Първи случай на грип . 0| 2222 |25.10.2024 Блинкън зове за спешно дипломатическо решение на конфликта в Ливан между Израел и Хизбула . 3| 2406 |25.10.2024 Пламен Димитров: Ако и този път политиците не сглобят редовно правителство, ще има драматичен отлив от гласуване въобще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads