Реклама / Ads
25| 3685 |28.04.2021 НОВИНИ

Отровното трио: Бухалката в ръцете на прокуратурата, известна като „вечният обвиняем“, бе оставена с гласовете на ГЕРБ и ДПС

.
Заседанието на правната комисия
Бухалката в ръцете на прокуратурата, известна като „вечният обвиняем“, бе оставена с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

По два законопроекта, внесени от Николай Хаджигенов и група народни представители от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, правната комисия в Народното събрание разгледа предложения за премахване на фигурата на вечния обвиняем и на ограничението за участие на магистрати в изборния процес, като непартийни кандидатури.


С гласовете на ГЕРБ и ДПС, и гласуването „въздържал се“ на БСП, бе отхвърлена законодателната промяна в Наказателно-процесуалния кодекс за премахване фигурата на „вечния обвиняем“. Предложението бе да се предвиди разумен срок от две години, в който да бъде извършено досъдебното производство и делата да бъдат внасяни за разглеждане от съда. При сегашния текст в НПК, прокуратурата не е ограничена със срок за работа и може да отнеме десетилетия до внасяне на обвинителен акт, ако изобщо се стигне до това.


„Бухалката в ръцете на прокуратурата, известна като „вечният обвиняем“, остана с гласовете на статуквото. Т.е. имаме инструмент в ръцете на главния прокурор, доколкото той държи в подчинение всички прокурори, който позволява една правова процедура да се използва за репресия над неудобните за властта“, коментира вносителят на законопроекта Николай Хаджигенов. „Това в момента е необжалваемо действие и ако изобщо има обвинителен акт, той приключва с оправдателна присъда в 100% от случаите, десетилетия по-късно. През това време обвиняемите правят каквото иска главния прокурор, защото тъжната истина е, че малцина имат смелостта да се противопоставят на системата“, категоричен бе Николай Хаджигенов.


Другата поправка - в Закона за съдебната власт (в §1. чл.195 ал.1 т.6) - предвижда да се допусне изключение от забраната за политическа дейност на съдии, прокурори и следователи, като им се даде възможност „да участват в избори, в качеството им на кандидати, като непартийна и/или гражданска квота, или като независими кандидати“. С гласовете на партиите на статуквото, предложението не беше прието от комисията.
„Страховете на статуквото са, че с това съдът, следствието и прокуратурата ще се политизират и ще се накърни тяхната независимост.

 

Но именно затова акцентът в предложението върху надпартийността е много важен. Защото със същата сила стои и въпросът дали е политически акт всеки магистрат да може да гласува или да им отнемем и това право, за да бъдат докрай безпристрастни“, коментира Николай Хаджигенов. По думите му с тази забрана се обезкървява юридическия потенциал на членовете на Народното събрание и премахването й би допринесло за качеството на законодателния процес и изработването на нормативни актове.

 

 

Отровното трио, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 15708 |19.04.2021 Огромен гаф остави многомилиардния план на ГЕРБ в ръцете на всеки с интернет . 8| 3269 |16.04.2021 Отровното трио гласува с две ръце за оставката на Борисов . 15| 4201 |15.04.2021 Дайнов: Новата власт да изтръгне България от ръцете на “разбойниците” . 16| 2905 |12.04.2021 Гешев и бизнеса си стиснаха ръцете. Ще борят корупция и източване на държавата заедно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads