Реклама / Ads
15| 5175 |11.03.2011 НОВИНИ

Отсвириха царя за двореца "Кричим"

.
Симеон Сакскобургготски
Дворецът „Кричим“ не е имот, придобиван от името на Царя, лично за него, в качеството му на частен субект, реши Пловдивският апелативен съд.
 

Така той потвърди решението на Окръжен съд-Пловдив, с което беше отхвърлен искът на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Борисова Хробок срещу държавата да им бъде възстановена собствеността и предадено владението върху бившия царски дворец „Кричим“ и върху ниви от 371,5 дка. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив.

Съдът е приел, че решение № 12/1998 г. на Конституционния съд, с което е обявен за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (1947 г.) няма реституционно действие. Така, това решение на Конституционния съд не може да възстанови пряко права на собственост на ищците.

Прието е също, че Интендантството на Цивилната листа на Н. В. Царя е държавно юридическо лице от типа на учрежденията, създадено по разпоредителната система от държавния глава. Интендантството има права да придобива имущество, което по своя характер е държавно и е създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция. Така ясно е разграничена възможността да се придобиват права лично за Царя и да се придобиват права за самото Интендантство като държавна институция, призвана да обслужва монарха. Решението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен срок от съобщаването му на страните.
От архивни документи, представени от страните по делото става ясно, че дядото на Симеон Сакскобургготски – цар Фердинанд, който е абдикирал е водил кореспонденция с министър- председателя Андрей Ляпчев.

От нея става ясно, че цар Фердинанд не е искал да се намесва в имотите на интендантството и не е имал претенции за собственост върху двореца и имотите в Кричим.

Според адвокат Ели Христова обаче от както Фердинанд е бил в изгнание – 1918 година цар Борис Трети е владеел имотите, което означава, че те са наследени от децата му – Симеон и Мария Луиза.

"Делото по исковете на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да бъде призната собствеността им върху бившия царски дворец "Кричим” и ниви към него ще отиде в Страсбург", обяви адвокатът на царската фамилия Ели Христова.

През юли миналата година стана ясно, че държавата ще си поиска всички гори, върнати на Симеон Сакскобурготски, тъй като са дадени при процесуални нарушения.

Макар че носи името „Кричим", дворецът се намира в землището на Куртово Конаре. Мястото е харесано от Фердинанд още през 1902 г. Монархът биолог бил впечатлен от лонгозните дъбови гори. И досега наоколо са запазени дървета на по 500-600 г., увити с лиани. Според възрастните хора цялата местност била закупена от княза на цени, три пъти по-високи от пазарните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 7242 |04.03.2011 Премиер и министри отсвириха прием на Първанов . 99| 8434 |28.01.2011 Царят съди България в Страсбург заради "Кричим" . 63| 6565 |02.12.2010 Сините отсвириха окончателно ГЕРБ . 0| 6207 |29.10.2010 Отсвириха Люцканов от зам.-министър в МВнР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads