Реклама / Ads
11| 3857 |24.03.2021 НОВИНИ

Не оттеглят текстове срещу България от доклад за напредъка на РСМ в ЕП

.
Източник: БГНЕС
Текстовете срещу действията на София в доклада за напредъка на Северна Македония, който ще се дебатира в Европейския парламент утре, вероятно няма да бъдат оттеглени, предаде Българското национално радио.
 

По инициатива на четирима евродепутатите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и един от Зелените, представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи Северна Македония.

 

Българските власти са призовани да се въздържат от „подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България“. В текста се приветства „зрелият и балансиран отговор“ на тези провокации от страна на властите в Скопие.

 

Докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк съобщи, че в групата „Обнови Европа“ поправката няма да намери подкрепа.

 

„Няма политическа подкрепа в моята собствена група, защото двустранните въпроси трябва да бъдат решени и във формата на подписаните договори. А договорът от Преспа и договорът от 2017 г. с Република България са от съществено значение за добросъседските отношения. И ако има нещо, което ние можем да направим като Европарламент, е да поощрим изпълнението на договора“.

 

 

„Изразих огромно разочарование от внасянето на тази поправка. Казах, че изпаднахме в ситуация, в която публично трябва да ги осъдим нашите колеги социалисти, иначе ще бъдем обявени за национални предатели“, обясни пред БНР след заседание на групата на Алианса на социалистите и демократите евродепутатът Петър Витанов.

 

Медии в Република Северна Македония коментират, че втори ден властите в София се вълнуват заради поправките в доклада, но дали те ще присъстват в текста, ще стане ясно преди самото обсъждане в Европарламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4750 |24.03.2021 България ще получи по-малко количество и от извънредните ваксини . 4| 3406 |24.03.2021 България чака най-дълго за колективен имунитет, поръчала е най-малко ваксини в ЕС . 11| 3593 |24.03.2021 Владимир Каролев: И преди и по време на Ковида България е с най-висока смъртност . 10| 3455 |24.03.2021 ”Грийнпийс”: 70% от водата в България е отишла за охлаждане на ел. централи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads