Реклама / Ads
10| 26496 |17.11.2017 АКТУАЛНО

OZI: Васил Божков е кралят на мафиотите

.
Ако у дома истината се крие усилено, то мафията продължава да бъде лицето на България пред света. Васил Божков, Делян Пеевски – нито една „кирлива риза“ не липсва в международните новини и тази седмица.
 

„Девизът е такъв: “Другите държави имат мафия; в България мафията си има държава.“ Така започва статията на Адисън Нъджент в OZY, която разказва за Васил Божков, наричайки го най-богатия мъж в България и краля на мафиотите, цитира "Терминал 3".

 

„Въпреки че изглежда невъзможно да скочиш от това да имаш няколко чейндж бюра до това да управляваш мултинационална империя само за година, важно е да отбележим, че точно след падането на социализма малкото струва много. Въздигането на Божков в България е в някои отношения повдигане на завесата към богатството, което ще акумулират руските олигарси само няколко години по-късно благодарение на същия транзит след падането на СССР.“

 

„Днес Черепа е далеч от комунистическите идеали на детството си и живее внушително, според статута си на милиардер", продължава изданието, което разказва историята на българската мафия през Васил Божков – който, разбира се, не е отговорил на поканите за коментар.

 

Какво ще се случи със свободата на медиите по време на председателството на България на Съвета на ЕС, което страната ни ще поеме след около месец? Това питат от френското Radio France Internationale.

 

„България – страната, която е най-зле по отношение на свободата на медиите, ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през януари“, разказват от медията.

 

„Според базираните в Париж „Репортери без граници“ България е в най-лошо състояние от всички европейски държави по отношение на свободата на медиите. България се класира на тъжното 109-о място от общо 179 държави в Индекса на медийната свобода, като това я поставя наравно с Боливия, Габон и Парагвай.“В материала се разказва за публикацията на Диляна Гайтанджиева, която беше уволнена от медията, за която работи, след като публикува материал за връзката на българските оръжия със Сирия.

 

Разбира се, няма как да бъде написан такъв материал, без в него да бъде споменат и Делян Пеевски. „Причината е среда, която е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, стоял начело на Държавната агенция по национална сигурност и собственик на „Нова българска медийна група“.

 

Въпросът, който задават от изданието, е – ще успее ли София да почисти черната си репутация по отношение на медиите? За съжаление сме сигурни, че можем да познаем отговора.

 

И в случай че е останал някой неразбрал – „Докато политическата несигурност [в България] доведе до някои забавяния по отношение на реформите тази година, процесът отново се задвижва, въпреки че финални резултати все още не са видени в области, които се нуждаят от законодателни реформи и правителствени действия, например борбата срещу корупцията", подчертава изрично ЕurActiv, позовавайки се на становището на ЕК. Прогрес безспорно има, посочва се в доклада, но той въобще не е достатъчен. България е представена в по-положителна светлина с оглед не на собствения си прогрес, а на регреса на Румъния, четем в изданието, което слага контраст между двете държави. Тимерманс призовава едновременно София и Букурещ да “изпълнят необходимите реформи и да избягват изоставането, така че да могат да работят заедно за общата цел приключване на мониторинга в рамките на мандата на тази комисия”.

 

Междувременно писмо на Европейската комисия, изтекло към BIRN, разкрива остри критики към политиката за убежище в България. То е адресирано до Държавната агенция за бежанците и заместник вътрешния министър Красимир Ципов и призовава България да подобри процедурите си по искане на убежище, най-вече защитата на непълнолетни деца, както и приемането, настаняването и интеграцията на търсещите убежище.

 

Множество НПО-та са алармирали многократно за състоянието на децата бежанци, които трудно намират изход в безкрайността на българската бюрокрация  и неефективни процедури, пише Мария Черешева за изданието. Също така се критикува остро практиката на българските власти да настаняват децата с възрастни, които не са част от тяхното семейство, тъй като държавата не разполага с институции за адекватно справяне с проблема.

 

Икономиката на България расте в синхрон с тази на другите страни от Централна и Източна Европа и няма индикатори за дисбаланс, съобщава Ройтерс, позовавайки се на регионалния кредитен анализатор Standard & Poor.  Приемане в еврозоната би вдигнало рейтинга на страната ни. Анализът посочва положителни прогнози през юни и дава на България рейтинг BB+, което е под добрия инвестиционен рейтинг и е по-нисък от този на конкурентни агенции като Moody’s и Fitch. Предполага се, че държавата ни ще получи рейтинг A през декември тази година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4852 |19.08.2017 Антимафиотите си купиха електромобили . 4| 4177 |25.04.2017 Еленко Божков: КЕВР е в тежка политико-корпоративна зависимост . 9| 6245 |31.03.2017 Еленко Божков: КЕВР се поставя в услуга на ГЕРБ със скока на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads