Реклама / Ads
2| 4581 |25.01.2023 НОВИНИ

Пак кадрови чистки в БЕХ и АЕЦ ”Козлодуй”

.
АЕЦ ”Козлодуй”
Служебното правителство тихомълком е извършило нова серия уволнения/назначения в енергетиката. В борда на Българския енергиен холдинг е пратен Андрей Живков, който беше министър във временното правителство с премиер Стефан Янев. Конкурс не е провеждан. Решението за назначаването на Живков в БЕХ е взето от сегашния министър Росен Христов преди дни. То е обявено като временно - до провеждането на конкурсен избор.
 

Има и друг странен кадрови ход на ресорния министър за БЕХ - Стелиан Коев, назначен през май 2021 г. (тогава имаше вълна от конкурси от последното правителство на Бойко Борисов), е освободен, а на негово място е сложен Иво Иванов. И това назначение е временно - до провеждането на конкурс, пише още Капитал".

 

Има решение на БЕХ за промени в ръководството на АЕЦ "Козлодуй". Оказва се, че са били проведени много "дискретни" конкурси за шефове на ядрената централа, за които няма никаква публична информация - кои кандидати са се явили, как са класирани и избрани.


Разбира се само, че Георги Кирков, който влезе в управата на АЕЦ-а миналото лято, запазва позицията си. Но Андрей Красночаров, който бе назначен заедно с Кирков, е останал извън борда. Подписът на Красночаров стои под спогодбата между АЕЦ "Козлодуй" и четири фирми от групата на Христо Ковачки, с която държавната централа се отказва от 129 млн. лв. неустойки по съдебни дела. Не е ясно дали това е причина за отстраняването му. Неговото място в ядрената централа заема Свилена Николова, която според Търговския регистър е била в управлението на "Енергоремонт - Козлодуй", "Енекод" и "АСМ - груп". Документи от обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй" от 2019 г. показват, че дамата е работила за "Дитсманн" - компанията, в чието ръководство е бил и сегашният енергиен министър Росен Христов.


Абсолютно непонятно е защо временно правителство си позволява да кадрува в ключови важни предприятия, като бави провеждането на конкурсни процедури, назначава временно управляващи и не блаоволява да споделя с обществото мотивите за уволненията и назначенията. Тъй като президентът Румен Радев не реагира и на предишни подобни чистки, излиза, че одобрява кадровите ходове на министрите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3247 |12.01.2023 НС възложи на Министерския съвет да договори със САЩ ядрена мощност в АЕЦ ”Козлодуй” . 0| 2817 |22.12.2022 АЕЦ ”Козлодуй” и ”Уестингхаус Електрик” подписаха договор за доставка на ядрено гориво . 3| 3115 |21.12.2022 Подписват договор за доставка на гориво за АЕЦ ”Козлодуй” с Уестингхаус Електрик Швеция АВ . 5| 3017 |12.12.2022 Министър Христов за доставките на газ, ”Газпром”, ремонтите на АЕЦ ”Козлодуй” и ”Лукойл”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads