Реклама / Ads

5| 4215 |22.07.2010 НОВИНИ

ЕС пак почва да спира парите за България

.
106 млн. евро ще бъдат замразени, защото 3 години чиновниците от земеделското министерство не могат да подготвят документи по стандартите на Брюксел.

Драгомир Николов

След кратка пауза Брюксел отново се кани да замрази пари за България, пише вестник Сега. Този път ще бъдат спрени около 106 млн. евро, колкото е цялата програма "Рибарство" до 2013 г. Предупреждение за това се съдържа в писмо на Постоянното представителство на България към Европейските общности, изпратено до аграрния министър Мирослав Найденов, до финансовия министър Симеон Дянков и до министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

Основната причина, посочена в писмото, с което вестник "Сега" разполага, е, че чиновниците в земеделското министерство все още не са изготвили и предали исканата от ЕК оценка за съответствие на програмата. По-парадоксалното е, че администрацията от 2007 г. досега нито един път не е успяла да изготви подобна оценка за съответствие. При другите оперативни програми периодично бяха пращани оценки за съответствие и макар че бяха връщани няколко пъти заради пропуски, в крайна сметка бяха одобрени от ЕК и правителството на Бойко Борисов отчете това като огромен успех.

В депешата посланик Бойко Коцев цитира Стефанос Самарас, началник-отдел в дирекция "Средиземно и Черно море" в ЕК, който на 1 юни т.г. е предупредил, че "нерешаването на въпроса и по-нататъшното изоставане в подготовката на оценката по програма "Рибарство" рискува Европейската комисия да поиска да бъде приложен текстът от регламента, който води до замразяване на плащанията по оперативната програма". "Г-н Самарас посочи, че ЕК възнамерява да подготви писмо от името на комисар Мария Даманаки до премиера Бойко Борисов да вземе спешно решение оценката за съответствие максимално бързо да бъде подготвена от агенцията в МФ, в противен случай ЕК ще предприеме необходимите действия", посочва още Коцев. Еврочиновникът смята, че одитната структура в аграрното ведомство е доказала, че няма капацитет да се справи със задачата.

От земеделското министерство признаха пред "Сега", че знаят за предупреждението, но въпреки това ще продължат да се мъчат да изготвят оценка за съответствие. "Изпратили сме писмо до Брюксел, в което посочваме екшън план за изготвяне на оценката до края на август т.г. Привлекли сме и външни одитори от фонд "Земеделие" и МФ", заяви пред "Сега" Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието. Той заяви, че ЕК е заплашила със спиране на финансирането в тази област не само България, а още 16 държави от ЕС.

"Не сме изпращали нищо в Брюксел заради едноличния 5-месечен саботаж, който ни наложи чиновникът Християн Даскалов. Той бе шеф на одитния орган в Министерството на земеделието", заяви пред "Сега" шефът на Агенцията по рибарство Явор Недев. Той посочи, че още през декември м.г. е подписал заповед за изготвяне на оценката, но Даскалов така и не я изпълнил. Преди месец той бил освободен.

"Сега" издири вчера самия Даскалов, който по ирония на съдбата в момента е шеф на дирекция "Оперативна програма Административен капацитет" във финансовото министерство. Колегите му от земеделието разказаха, че преди да бъде уволнен, той получил най-високата атестационна оценка за работата си и с тази препоръка оглавил агенцията в МФ. "Нещата не стоят така, както ви ги описват. Когато някой изпрати предупреждение за замразяване на европари, винаги трябва да се намери някой виновен", коментира пред "Сега" Даскалов. Той добави, че още през 2008 г. бил правен опит за примерна оценка за съответствие на програма "Рибарство", но тя била отхвърлена от ЕК и подробно били описани пропуските. Одитът е бил толкова схематичен, че ЕС дори не го смята за реален документ. Даскалов отказа да дава обяснения за работата си при правителството на Борисов, защото не било коректно.

"Изумена съм - до края на моя мандат направих всичко възможно с тази задача да се заеме финансовото министерство, защото и тогава Брюксел изискваше това от нас. Изглежда, новата власт вместо приемственост е върнала нещата назад и затова идва тази реакция от ЕС", коментира пред "Сега" бившият вицепремиер по еврофондовете от кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева. Според нея забавянето по тази програма се е получило заради честата смяна на изпълнителните директори на Агенцията по рибарство. Практиката продължи и при новата власт - за 11 месеца там се смениха двама шефове.

Приемникът й Томислав Дончев обясни пред "Сега", че в дългосрочен план е най-добре одитите по програмата да се правят от агенцията към МФ. Той лично се обърнал към ръководството на агенцията и към министъра на финансите Симеон Дянков за съдействие. "Надявам се, че ще има решение до края на тази година. Давам си сметка, че ако оставим и одитът за съответствие да бъде извършен от МФ, ще излезем от предвидените в писмото времеви рамки и наистина ще поставим под заплаха оперативната програма", пише в отговора до "Сега".

Оперативна програма "Рибарство" е сред най-забатачените у нас. Три години след старта й са усвоени само 0.28% от всичките 106 млн. евро. Към момента в агенцията има сключени договори за 3.5 млн. евро. Въпреки жалките резултати в звеното за европроекти на рибната агенция работят 70 души. (Сега)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4132 |21.07.2010 МОСВ започва акция срещу мечките . 6| 4396 |19.07.2010 2 500 плащат родители, които спират децата си от училище . 5| 6025 |30.06.2010 Операция "Граница" спира рекета в граничните райони . 8| 4250 |27.06.2010 Учени: Правителството непрекъснато ни реже парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ