Реклама / Ads
5| 7955 |01.08.2008 НОВИНИ

Пак войни за природен парк "Странджа"

.
Царево загуби много време, обяви кметът Арнаудов; промените в ОУП отговарят на всички закони, увери арх. Тихолов; природозащитниците - гневни и недоволни.
 

 

Закъсня се с ОУП на Царево, загубихме достатъчно време по време на Студената война, още повече пък сега, оповести по БТВ кметът на Царево Петко Арнаудов. Той заяви, че няма лична собственост на територията на природен парк "Странджа", затова не е необходимо да бъде подозиран в лична заинтересованост. Кметът защитавал интересите и желанията на съгражданите си. Арх. Калин Тихолов, ръководител на екипа от Архитектурно-строителна асоциация, която изработи Общия устройствен план след спечелен конкурс на МРРБ, обясни, че единственото, което е променено след общественото обсъждане на ОУП-а през януари в Царево, е, че са извадени от зоните за урбанизация двете защитени местности. Той посочи още, че по този план не може да се строи, защото той давал само предвиждания. За да не се строи незаконно, трябвало да има база и рамка и тъкмо подобни планове ги задават. Промените в ОУП отговаряли на Закона за устройството на територията, Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за опазване на околната среда.strandja1.gif

Новият ОУП на община Царево предвижда удвояване на застроената площ в границите на природен парк Странджа, построяване на 42 хиляди апартамента и хотели с 15 хиляди легла. В плана има предвидено и голф игрище, което трябва да остави незасегнати всички естествени горски местообитания.

Според общинската администрация проектът гарантирал нискоетажно строителство с много зелени площи. От новопредложена за урбанизиране територия – 6 917,3 дка, 4 898 дка попадат в границите на парка, което е 1,36 процента от територията на ПП „Странджа” в границите на община Царево. Площта за застрояване щяла да е даже под 1 процент, защото част от терените в регулация щели да се използват за инфраструктурни проекти. Плътността на застрояване - между 20 и 30 %, намалявала още повече процента на действително застроените земи в рамките на парка. В проекта за новия ОУП са включени: 11 вилни зони - с общата си площ 4 574 дка 3 нови ваканционни селища – обща площ близо 400 дка – в землищата на Ахтопол и Варвара 15 плажа с обща площ 530 дка (които са в Зона А и в тях строителство не се предвижда).  

Представители на екоорганизации обаче изразиха шумни опасения, че и около Царево щели да изникнат огромни нови чудовища и да се развихри незаконното строителство.Това означавало два курорта Банско, скочиха те. Според тях новите 100 хиляди легла в Странджа пък се равнявали на населението на община Велико Търново.

Frognews.bg напомня, че вчера междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите одобри промените на Общия устройствен план на Царево. Решението трябва да бъде одобрено и от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Промените в ОУП на Царево се приеха почти единодушно, като само представителят на парк Странджа Иван Камбуров гласува против.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4528 |18.05.2008 Американски войник гърми по Корана . 0| 4828 |07.02.2008 Българските войници остават в Афганистан . 0| 5401 |16.10.2007 Войниците в отпуск да гласуват, командоси се стягат за НАТО . 0| 5155 |02.10.2007 Двойни пари искат министерства и ведомства за догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads