Реклама / Ads
2| 2540 |19.01.2023 НОВИНИ

Пълна дигитализация на имотния регистър

.
Парламентът окончателно гласува да се направи пълна дигитализация на имотния регистър, информира Министерството на правосъдието. До 30-ти юни 2026г. Агенцията по вписванията трябва да дигитализира наличния хартиен архив в службите по вписванията.

Народното събрание окончателно гласува на второ четене промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. Проектът, предложен от Министерството на правосъдието, предвижда пълна дигитализация на имотния регистър и е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

 

Това е вторият закон по ПВУ, иницииран от министерството, който получи завършек в Народното събрание. В края на м.г. депутатите окончателно одобриха предложените промени в Закона за правната помощ.

 

Измененията в Закона за кадастъра и имотния регистър осигуряват пълната дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи.

 

Това е същностна част от реформата на регистъра чрез преминаването му от персонална към реална система на вписване (не по персони, а по имот), предвидено още през 2000г.

Сега нормативно се урежда имотният регистър като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите имоти и електронните партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи.

 

Регламентира се идентичност между съдържанието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, съответно съдържанието на партидното дело на хартия и в електронна форма. Законово се дефинира правомощието на службите по вписванията да въвеждат информация в електронните партиди на недвижими имоти и електронните партидни дела на вписаните актове с приложените към тях документи.

 

До 30-ти юни 2026г. Агенцията по вписванията трябва да дигитализира наличния хартиен архив в службите по вписванията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2571 |13.01.2023 Болницата в Шумен е почти пълна заради грипа . 15| 2768 |04.01.2023 Eнергийният министър Христов: След целия хаос, има пълна диверсификация на природен газ . 13| 5231 |17.11.2022 Христо Иванов: БСП направиха демонстрация на пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС. ПП и ДБ няма да влизат в зала . 2| 2493 |26.10.2022 Имотният регистър се дигитализира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads