Реклама / Ads

1| 2622 |02.12.2021 НОВИНИ

Хр. Панчугов: Предишното управление свали качеството на законодателството под минималния праг на доверие

.
Христо Панчугов Източник: БГНЕС
Предишното управление свали качеството на законодателството под минималния праг на обществено доверие. Съществуваше комисия, която трябваше да оценява качеството на законите, но тя беше разпусната под предлога, че не е била търсена и от нея няма смисъл. Това е най-висшата форма на свидетелство как се законодателства в един парламент. Това заяви за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

Според него най-важната задача е възстановяването на институционалността в България.

 

„Първият приоритет на фона на заявката, която дадоха от „Продължаваме Промяната“, е ясен разказ за това как възстановяваме институционалната среда в България, така че тя реално да служи на интересите на гражданите, а не на нещо друго“, каза политологът.

 

Според него от там започват другите разкази, свързани с управлението на кризата с коронавируса, възстановяването на върховенството на закона, управлението на икономическата криза.

 

Политологът припомни, че България е прекарала една година в разговор как институциите и държавността са се счупили, корупцията се е разпространила, също така чухме и посланието за нулева корупция.

 

Според него спешно трябва да бъде дефиниран проблемът за корупцията: „Какъв е източникът на тази корупция? Дали е само партизанщината или посредствеността в държавната администрация? Ако е посредствеността, как гарантираме качеството на следващата администрация? Ако е посредствеността в държавната администрация, която е защитена по закон, как променяме това? Как изваждаме калинките от управлението и вкарваме смислените професионалисти вътре? Това е конкретиката на решаването на проблема с корупцията. Конкретиката не е смяна на борда на директорите на ББР“.

 

Той посочи, че вместо разговор за проблемите и за дефинирането им, за пореден път сме видели едни хора, които се замерят с решения, кое от кое по-близко до реалността. „Искам да чуя от четирите политически формации, които участваха в коалиционните преговори по покана на „Продължаваме Промяната“, какъв според тях е източникът на корупция в България“, добави политологът.

 

„Тази оценка ще трябва да бъде дадена за всяко едно ниво във всяка една институция в България съвсем скоро. Ако бъдещото управление не си дава сметка за размерите на този проблем и вместо това си заложи една абсолютно неизпълнима цел като нулева корупция, то се е запътило в посока, в която няма да свърши нищо добро“, подчерта Панчугов.

 

По отношение на новото 47 Народно събрание, което започва своята работа на 3 декември, политологът заяви: „Новият парламент трябва да започне разговор за проблемите, ако желае да възстанови доверието на обществото“.

 

„Видяхме само в рамките на тази година два парламента, които се замеряха с решения. Голяма част от проблемите, пред които сме изправени, са това замеряне с решения и популизмът, който цареше около тях“, каза той.

 

Панчугов даде пример с работата на комисията за конфликт на интереси, в която са били изнесени данни за скандала с двама български бизнесмени и нищо не се е случило след това. Фокусът се е изместил към купуването на гласове.

 

„Без да бъде дефиниран проблемът на българската избирателна система, бяха приети промени на парче. Изведнъж абсолютно необосновано бе въведено единствено и само машинното гласуване. Това създаде съществен технологичен ценз пред хората, които упражняват право на глас. Не видяхме какъв точно проблем ни реши машинното гласуване“, заяви Панчугов.

 

Според него подобен подход към законодателстването е в основата на ниското доверие към парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 27| 3722 |28.11.2021 Станишев: След години еднолично управление, преговорите са шанс за връщане към нормалния политически процес . 2| 2406 |28.11.2021 Петър Витанов: БСП трябва да участва в правителство, но трябва внимателно да прецени ролята си на младши партньор в дясно управление . 10| 3106 |25.11.2021 Румен Овчаров: РСМ и Истанбулската конвенция няма да са препъникамъните за ново управление . 8| 3276 |22.11.2021 Политологът Панчугов: Хората не гласуват, защото не харесват това, което се случва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ