Реклама / Ads
0| 2493 |10.05.2024 НОВИНИ

Папа Франциск: Правителствата трябва да приложат спешни мерки, за да се справят с демографската криза

.
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск Източник: БГНЕС
Правителствата трябва да приложат сериозни и ефективни политики в полза на семействата, за да се справят с намаляващата раждаемост и застаряващото население, заяви днес папа Франциск, като призова младите хора да имат увереност в бъдещето, информира Ройтерс.
 

Говорейки на конференция, посветена на задълбочаващата се демографска криза, главата на Римокатолическата църква отбеляза, че броят раждания е първият индикатор „за надеждата на хората“ и Европа все повече се превръща „в стар, уморен и отказал се континент“.

 

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения. Има нужда от засилен ангажимент от всички правителства, така че по-младите поколения да бъдат поставени на позиция, за да сбъднат своите законни мечти“, подчерта духовният лидер.





Коефициентът на раждаемост в Европа през последното десетилетие се задържа на около 1,5 раждания на жена. Това е над ниските нива, наблюдавани в Източна Азия, но далеч под 2,1, необходими за поддържане на нивата на населението.

 

„Има факт, който ми беше казан от преподавател по демография. Сега инвестициите, които дават най-добра възвръщаемост, са в оръжейните заводи и в контрацептивите. Едното руши живота, а другото го предотвратява. Що за бъдеще имаме? Грозно е“, каза още Светият отец.

 





В Италия миналата година коефициентът на раждаемост е паднал до рекордно ниски равнища след 15 поредни години спад, информира през март националният статистически институт на страната. Няколко правителства подред досега не бяха способни да обърнат тенденцията, въпреки постоянните обещания.

 

„Домовете се пълнят с предмети и се изпразват от деца, превръщайки се в много тъжни места. Няма недостиг на кучета, котки. Такива не липсват. Има липса на деца“, алармира папата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2684 |10.05.2024 Гришо се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Рим . 1| 3762 |10.05.2024 КНСБ заплашва с ефективни протести в здравеопазването . 0| 2449 |10.05.2024 Двама британци ще бъдат изправени пред съда следващата година по обвинение в шпионаж в полза на Китай . 22| 29174 |10.05.2024 Изкуствен интелект: Стамболов и Левски искат смъртна присъда за дупедавците на Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads